Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пухлина головного мозку: основні прояви розвитку новоутворення

Пухлина головного мозку: основні прояви розвитку новоутворенняПухлини головного мозку становлять 9% від загальної кількості випадків онкології, а саме новоутворень. Патологічний стан може виникнути у будь-якому віці, проте віковий період від 15 до 65 років являється найбільш зареєстрованим.
Пухлини головного мозку мають певну особливість, а саме - гематоенцефалічний бар'єр, який являє собою перепону між кров’ю та нервовими клітинами. Він захищає мозок від патогенних мікроорганізмів, ракових клітин, які утворюються в інших органах та супроводжуються метастазами в головний мозок. Але саме й цей бар’єр становить перешкоду в лікуванні пухлин первинного характеру, оскільки він окрім токсинів, не пропускає й лікарські речовини.
 
Ще однією особливістю пухлин головного мозку є те, що навіть доброякісні новоутворення можуть піддаватися складному лікуванню, внаслідок їх локалізації та певного виду.

Причини

Точних причин розвитку пухлини не встановлено. Однак існує ряд затверджених провокуючих факторів, до яких належить генетична схильність, вплив онкогенних вірусів, іонізуючого випромінювання або хімічних канцерогенів.
Також більша поява пухлин пов'язана з віком та зниженням імунного захисту.

Прояви пухлини

Пухлини головного мозку тривалий час можуть залишатися асимптоматичними до моменту підвищення внутрішньочерепного тиску. Це своєю чергою призводить до набряку диску зорового нерва, головного болю, судом та погіршення пам'яті.
 
Поява більш специфічних симптомів варіюватиметься в залежності від локалізації пухлини. Так, наприклад при ураженні лобної долі відбувається вплив на мовну та моторні функції, увагу та планування. У більшості випадків пацієнти імпульсивні, однак не варто виключати прояв депресивних симптомів, зі зниженням мотивації та ангедонією.
 
До загальних симптомів розвитку пухлини мозку можна віднести наступні стани:
  1. Головний біль, що як зазначалося вище викликається тиском пухлини на кровоносні судини та нерви. Особливе занепокоєння повинен викликати головний біль, який виникає під час різких рухів, кашлю або фізичного навантаження та має прогресивний характер. При досягненні свого піку у хворого виникають неврологічні порушення та блювання. Зауважимо, що головний біль є загальним симптомом, тобто може виникати при різних патологічних станів, що потребують негайної допомоги.
  2. Судомні напади, які спричиняються впливом пухлини на нервові клітини, а точніше електричні імпульси. Відповідно судоми можуть викликатися як в окремій ділянці тіла (кінцівках), так і по всьому тілу. Це залежатиме від локалізації пухлини. Також не виключається поява оніміння або поколювання ніг або рук.
  3. Порушення зі сторони психіки: у хворого виникають скарги на порушення пам'яті, зниження концентрації уваги, часті зміни настрою. Інтенсивність порушень знову ж таки залежить від характеру новоутворення.
  4. Слабкість та виснаження, які не зникають навіть після повноцінного відпочинку. З ростом пухлини симптоми тільки зростатимуть.
  5. Нудота та блювання, які не пов'язані з прийманням їжі. Увага звертається на блювотні позиви в ранковий період  або при різкій зміні положення тіла.

Діагностика та лікування

Діагностичні методи включають проведення неврологічного огляду, з метою перевірки рефлексів, чутливості шкірного покриву та функції кінцівок. Окремо виділяють проведення інструментальних методів, а саме УЗД, КТ та МРТ. Ці обстеження дають можливість встановити розташування пухлини. Для точного встановлення діагнозу проводиться біопсія з наступним дослідженням тканин.
 
Основою лікування є максимальне видалення пухлини, з мінімальним пошкодженням неуражених тканин та запобігання порушень зі сторони ЦНС. Оскільки більшість пухлин не можуть бути вилікувані лише оперативним методом, наступним етапом буде проведення хімієтерапії, променевої терапії або їх комбінація. У випадках, коли хірургічно пухлину неможливо видалити внаслідок її важкодоступної локалізації, окремо як самостійний метод призначається променева терапія, яка сповільнює ріст новоутворення.
 
Нагадаємо, що дотримання здорового способу життя та правильного харчування є основою зменшення ризиків розвитку пухлини.
 
Не можна сказати наскільки швидко ростуть пухлини головного мозку, це все залежить від її типу та впливу зовнішніх чинників. Тому звісно велику роль становить проведення ранньої діагностики. Відповідно обов'язково при появі мінімальних порушень потрібно звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм