Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак яєчка: основні причини розвитку злоякісного утворення

Рак яєчка: основні причини розвитку злоякісного утворенняРак яєчка належить до однієї з найчутливіших тем чоловічого здоров'я. Чоловіки не звикли говорити про “чоловічі” проблеми зі здоров'ям, а тим паче звертатися одразу до лікаря. Внаслідок цього на жаль високий відсоток пізнього діагностування онкології. Чому не варто боятися та які симптоми будуть вказувати на розвиток онкологічного процесу зі сторони яєчок? Далі з'ясуємо.
Рак яєчка - це патологічний процес, який характеризується формуванням пухлини злоякісного характеру з тканин статевих залоз чоловіка. Для даної патології характерний досить стрімкий та агресивний розвиток - всього за місяць новоутворення збільшується вдвічі.

Які фактори можуть спровокувати розвиток раку?

  1. Спадковий фактор.
  2. Віковий фактор, найнебезпечнішим є період від 15 до 50 років. Хоча існує ймовірність розвитку раку у будь-якому віці.
  3. Неопущення яєчка (крипторхізм). 
  4. Наявність в анамнезі перенесеного раніше онкологічного захворювання.

Симптоми

Основним проявом захворювання є поява ущільнення в яєчку, яке на початку з'являється поступово та може супроводжуватися тупим ниючим болем з іррадіацією в спину та очеревину.
 
З розвитком захворювання у хворого виникають скарги на слабкість, зниження маси тіла, відсутність апетиту та швидку втомлюваність. При приєднанні до клінічної картини кашлю, болю в грудині, задишки - варто запідозрити розповсюдження метастаз, тобто розвитку пізньої стадії раку. 

Самодіагностика

З метою раннього діагностування раку яєчок та інших патологічних станів важливо проводити самостійний огляд (щомісяця), який полягає в наступних діях:
  • середній та вказівний пальці розміщаються під яєчком, а великий палець – на верхній частині органу;
  • акуратно прокручується кожне яєчко між пальців, при цьому звертається увага на будь-які зміни їх форми або розмірів.
Нормою є певна невелика відмінність між яєчками у висоті або розмірі. Така асиметрія важлива з метою запобігання їх здавлювання у калитці.

Лікування та діагностика

Запобігти ряду негативних наслідків захворювання допоможе вчасна діагностика, яка полягає в проведенні УЗД, КТ та лабораторних аналізів на визначення пухлинних маркерів.
 
Рак яєчка у більшості випадків ефективно піддається лікуванню. Доцільним буде проведення комбінації декількох його видів, а саме видалення ураженого яєчка та в деяких випадках регіонарних лімфатичних вузлів, проведення хімієтерапії та променевої терапії.

Зауважимо, що метод лікування визначає виключно лікар в залежності від індивідуальних особливостей пацієнта.

Не нехтуйте профілактичними оглядами та самодіагностикою, дотримуйтеся здорового способу життя. А при появі дискомфортних відчуттів одразу зверніться за допомогою, адже чим раніше діагностувати рак, тим успішніші шанси на повне одужання. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм