Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шийки матки: основні причини розвитку злоякісного процесу

Рак шийки матки: основні причини розвитку злоякісного процесуЗ 18 січні розпочався тиждень обізнаності про рак шийки матки, з метою збільшення знань серед населення про важливість вчасної діагностики. Тому розберемо детальніше, які симптоми вказують на розвиток онкології та як можливо вчасно виявити патологію.
Рак шийки матки являє собою патологічний стан, при якому відбувається зародження злоякісного процесу у клітинах на поверхні органу (шийки матки).
У більшості випадків захворювання виявляється у жінок після 30 років. 
Найбільш поширеним гістологічним типом раку шийки матки є плоскоклітинний рак. Друге місце за кількістю випадків посідає аденокарцинома шийки матки, що зустрічається в декількох варіантах (слизова ендоцервікальна, ендометріоїдна).

Причини

До основної причини розвитку раку шийки матки належить тривале інфікування вірусом папіломи людини, точніше його певними видами. 
Також до провокуючих факторів належать наступні стани:
  1. Ранній початок статевих відносин.
  2. Велика кількість статевих партнерів.
  3. Шкідливі звички у вигляді куріння.
  4. Наявність в анамнезі дисплазії шийки матки.
Не є виключенням впливу на розвиток онкологічного процесу тривалого приймання гормональних контрацептивів та протікання інфекційних захворювань репродуктивної системи (ІПСШ).

Симптоми

Захворювання тривалий час може ніяк себе не проявляти або жінку починають турбувати неочевидні порушення у вигляді вагінальних кровотеч (після статевого контакту, між менструаціями або після настання менопаузи), больових відчуттів під час статевого акту з іррадіацією в нижню частину живота або зміни вагінальних виділень, коли з піхви виділяються рясні виділення, які мають неприємний запах. Чим інтенсивніші симптоми, тим більш запущеною є форма онкологічного процесу.

Діагностика

До основного методу діагностики раку належить проведення цитологічного дослідження, кольпоскопії, рентгенографії або КТ та МРТ.
Зазначимо, що оскільки рак шийки матки тривалий час протікає безсимптомно, виявити його розвиток можливо ще на початковому етапі до виникнення проявів шляхом проведення ПАП-тесту. ПАП- тест являє собою взяття мазків з шийки матки. Отримані зразки досліджуються в лабораторії на наявність аномальних або ракових клітин. Рекомендовано проводити дослідження кожні три роки, починаючи з 21 року. Однак деякі спеціалісти схиляються до варіанту щорічного проведення ПАП-тесту, це і стосується категорії жінок, що входять до групи ризику. 

Лікування

При виявленні захворювання на ранніх стадіях метод лікування є більш щадним та буде доцільним у разі наявності в планах у жінки вагітніти. Так можливе проведення  електрокоагуляції, кріохірургії або лазерної хірургії, конізації (конічне видалення тканини навколо каналу шийки матки). Ці методи полягають в локальному видаленні ракових уражень.
При розвитку пізніх стадій проводиться хірургічне втручання з видаленням матки з придатками та лімфатичними вузлами, що розташовуються поруч. Додатково проводиться призначення променевої терапії або хіміотерапії. 
 
Основними методами запобігання раку шийки матки є проведення вакцинації проти вірусу папіломи людини, проведення скринінгу та лікування передракових станів. 
 
Пам'ятайте, що при діагностуванні раку шийки матки на пізніх стадіях шанси прожити хоча б п'ять років не перевищують 15%. А от при ранній діагностиці цей показник сягає 93%. Тому не нехтуйте своїм здоров'ям та обов'язково проходьте профілактичні огляди, а при появі тривожних симптомів одразу зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм