Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак печінки: симптоми та методи лікування

Рак печінки: симптоми та методи лікуванняЩороку рак печінки забирає життя понад 700 тисяч людей. Звісно, що ефективність терапії покращується і тривалість життя пацієнтів з діагнозом - рак, збільшується. Однак, чи можливо виявити захворювання на початкових етапах? Далі з'ясуємо.
Рак печінки - це патологічний процес, який включає декілька видів онкологічних захворювань. Так розрізняють два види раку печінки, що відрізняються способом розвитку пухлини. 
 
Первинний рак виникає у тому випадку, якщо пухлина утворилася безпосередньо в органі (печінці), у його власних клітинах - гепатоцитах. Рак гепатоцитів має назву гепатоцелюлярна карцинома, яка у більшості випадків росте у вигляді однієї або двох пухлин, що руйнують тканину органу. Іншим видом раку печінки є внутрішньопечінкова холангіокарцинома. Даний вид раку розвивається з клітин, що вистилають жовчні протоки.
Вторинний рак являє собою рак, який виник в іншому органі з наступним поширенням на печінку. До печінки найчастіше розповсюджуються метастази з кишківника, надниркових залоз та статевої системи.

Причини

Спровокувати захворювання може безліч факторів, від неправильного способу життя, захворювань до впливу зовнішніх чинників.
  1. Вживання алкоголю на постійній основі: шкідлива звичка збільшує ризики розвитку раку вдвічі, відповідно й прогнози лікування також у більшості випадків не задовільні (ще 5 років після лікування можуть прожити лише 18% людей). 
  2. Хронічні захворювання печінки (гепатит B та С, жирова хвороба печінки). Зазначимо, що жирову хворобу печінки або жировий гепатоз провокує ожиріння та цукровий діабет. Наявність жирового гепатозу, не тільки підвищує ризики розвитку раку, а й не виключає можливості його повернення після операції.
  3. Приймання токсичних речовин (наприклад, тривале використання анаболічних стероїдів).

Прояви раку печінки

У більшості випадків запідозрити рак на початкових етапах практично неможливо, оскільки симптоми є розмиті та неспецифічними. Так хворого турбує слабкість, швидка втомлюваність, зниження апетиту та втрата ваги. Розвиток більш специфічних ознак починається зі збільшенням пухлини:
  1. Збільшення живота, внаслідок збільшення печінки або скупчення рідини (асцит).
  2. Забарвлення шкіри та очей у жовтий колір.
  3. Знебарвлений стілець та темне забарвлення сечі. 

Діагностика та лікування

У більшості випадків рак печінки діагностується при планових обстеженнях. Так основними методами дослідження є УЗД, КТ та МРТ. 
Наступним етапом для підтвердження діагнозу є проведення лапароскопії зі взяттям шматочка тканини для гістологічного дослідження.
 
Звісно ж основним методом лікування є проведення видалення пухлини. Коли проведення оперативного втручання неможливо застосовуються інші методи лікування: хіміотерапія, променева терапія, радіохвильова абляція.
При відсутності поширення первинного раку печінки за її межами, можливе розглядання варіанту  трансплантації печінки.
 
Зазначимо, що основним методом виявлення пухлини на ранніх стадіях є проходження скринінгу. Пацієнти які входять в групу ризику, тобто мають в анамнезі спадковий фактор або хронічні захворювання печінки повинні проходити регулярні обстеження: лабораторні аналізи крові, УЗД, КТ. Звісно ж варто пам'ятати про дотримання здорового способу життя з повною відмовою від шкідливих звичок. 
Захворювання печінки набуває все більшого розголосу, оскільки зростає відсоток людей що має шкідливі звички та зайву вагу, хворіють на вірусні гепатити, а це своєю чергою провокує цироз печінки та ряд патологічних станів, які без відповідного лікування й призводять до раку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм