Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак сечового міхура: перші прояви захворювання

Рак сечового міхура: перші прояви захворюванняРак сечового міхура належить до найбільш розповсюджених видів раку сечостатевої системи. На початку патологічний стан не має специфічних симптомів, що дуже часто відтерміновує розв'язання проблеми з боку хворого. Однак, розберемо детальніше які саме симптоми будуть вказувати на розвиток онкологічного процесу зі сторони сечового міхура та які методи лікування будуть застосовуватися у цьому випадку.
Рак сечового міхура - це патологічний стан, який характеризується формуванням пухлини злоякісного характеру зі стінок сечового міхура. В зону ризику входять чоловіки, особливо вікової категорії 40-60 років.
 
Передраковим станом є утворені епітеліальні доброякісні пухлини - папіломи. 
Зазначимо, що рак може мати важку форму перебігу при якій відбувається проростання новоутворення в інші органи та тканини та доброякісний перебіг при якому пухлина не виходить за межі органу.

Які фактори підвищують ризики розвитку раку сечового міхура?

  1. Куріння та вживання алкогольних напоїв.
  2. Зловживання неякісних продуктів харчування, які містять надмірну кількість барвників.
  3. Хронічні захворювання, за протіканням яких не відбувається контроль (цистит, уретрит).
  4. Умови праці при яких відбувається контакт з промисловими канцерогенами.
  5. Вроджені аномалії розвитку сечового міхура.

Симптоми

Рак сечового міхура є підступним патологічним процесом, оскільки його прояви на початковому етапі не є характерними для розвитку пухлини. Відповідно це призводить у більшості випадків до ігнорування проблеми або призначення самостійного лікування зі сторони хворого.
Так симптомами які повинні викликати занепокоєння є поява крові у сечі та болючі відчуття під час сечовипускання та його уривчастий характер. Не є виключенням набряку статевих органів внаслідок здавлювання вен лімфатичних вузлів.
Коли пухлина набуває запущеної форми виникають надмірні болі в області живота та тазу.

Діагностика

Діагноз ставиться на основі проведення цистоскопії з біопсією тканини для гістологічного дослідження (є основним методом діагностики), КТ живота та таза з контрастом, що дає можливість оцінити ураження лімфатичних вузлів, інфільтрації навколишніх тканин, виявити метастази. Також у тому випадку якщо зміни слизової не виявляються макроскопічно проводиться цитологічне дослідження сечі.

Лікування

Лікування раку є завжди комплексним, тобто включає проведення оперативного втручання, медикаментозної та променевої терапії. Тактика відповідно залежатиме від стадії розвитку захворювання. 
Так на ранній стадії з метою збереження функції сечового міхура проводиться видалення пухлини з наступним призначенням променевої терапії або імунотерапії. У тому випадку коли пухлина проростає у стінку міхура відбувається його видалення. Надалі формується штучний орган з товстої або тонкої кишки. З метою попередження рецидиву у більшості випадків проводиться разом з оперативним втручанням хіміотерапія та променеве лікування.
 
З метою зниження ризиків розвитку онкологічного процесу важливо відмовитися від шкідливих звичок, при можливості усунути вплив професійних шкідливих умов, вчасно проводити лікування папілом чи інших захворювань сечовидільної системи. 
Навіть якщо у вас ніколи не виникали проблеми з сечовидільною системою або вони були мінімальними, не варто ігнорувати щорічні профілактичні візити до лікаря. Комплексне обстеження дасть можливість встановити стан здоров'я та при наявності виявити патологічні порушення ще на ранніх стадіях. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм