Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак прямої кишки: причини та методи лікування

Рак прямої кишки: причини та методи лікуванняОкрім того, що рак прямої кишки є одним з найнеприємніших патологій онкологічного характеру, останні роки він значно помолодшав. Все частіше виникають випадки серед вікової категорії людей від 20 до 29 років. 
Вчені пов'язують це перш за все з неправильним способом життя: неправильне харчування та ожиріння. При цьому випадки серед літніх людей (після 50 років) все ще залишаються на високому рівні.
Рак прямої кишки або ректальний рак - це патологічний процес, який характеризується утворенням злоякісної пухлини з клітин, які вистеляють пряму кишку.
Рак прямої та товстої кишки мають об'єднавчий термін - колоректальний рак.

Причини

У більшості випадків рак починається з утворення поліпу (доброякісного утворення), який локалізується на внутрішній оболонці товстої або прямої кишки. Згодом деякі види поліпів перероджуються в злоякісну форму.
Факторами ризику є наступні стани:
  1. Нераціональне харчування (споживання жирної їжі та тваринних жирів у надмірній кількості).
  2. Ожиріння.
  3. Шкідливі звички (куріння та вживання алкоголю).
  4. Віковий фактор (старше 50 років).
  5. Спадковий фактор.
  6. Хвороба Крона.
  7. Виразковий коліт.

Поява яких симптомів повинна викликати занепокоєння?

На жаль, досить тривалий час рак прямої кишки може ніяк себе не проявляти. Тільки з ростом пухлини та її розростанням в сусідні тканини починають з'являтися больові відчуття. Також починають виникати наступні скарги:
  1. Під час випорожнення турбує гострий біль.
  2. Метеоризм.
  3. Часті позиви до дефекації, які є помилковими.
  4. Поява виділень кров'янистого або гнійного характеру (з ануса).
  5. Порушення процесу травлення, з'являються закрепи або діарея.
  6. При тривалому сидінні виникають больові відчуття.
Ці симптоми є загальними й можуть свідчити, як про розвиток онкологічного процесу, так і про наявність геморою, анальної тріщини або проктиту. Тому в першу чергу для діагностування необхідно звернутися до лікаря.
 
Запідозрити рак можливо при приєднанні до вищезазначених симптомів стрімкої втрати ваги, відсутність апетиту, слабкості та зниження працездатності, анемії. 

Діагностика

З метою ранньої діагностики та встановлення діагнозу - рак прямої кишки проводяться наступні методи обстеження:
  1. Лабораторні аналізи крові (онкомаркер РЕА).
  2. Колоноскопія з біопсією.
  3. Ректороманоскопія.
  4. ПЕТ-КТ.
  5. Аналіз калу на приховану кров.
  6. Сигмоскопія.
Також у зв'язку з високими показниками пізнього діагностування раку прямої кишки останнім часом рекомендують проходити скринінг колоректального раку: аналіз калу на приховану кров, іригоскопію, ректосігмоскопію, колоноскопію. 

Лікування

Методи лікування залежатимуть від стадії захворювання, стану пацієнта. Вони можуть бути як комбінованими, так і проводитися послідовно. Відповідно основу лікування раку включає призначення:
  1. Оперативного втручання.
  2. Хіміотерапії.
  3. Променевої терапії. 

Профілактика

З метою зниження ризиків розвитку раку прямої кишки важливо дотримувати здорового способу життя, контролювати рівень стресу, вчасно лікувати захворювання ШКТ, проходити скринінг - щороку людям, які входять в групу ризику та після 50 років, а кожні 5 років в профілактичних цілях при відсутності провокуючих факторів. 
 
Пам'ятайте, що запорука успішного лікування онкологічних захворювань - це вчасна діагностика. Тому не нехтуйте профілактичними оглядами та зверненнями до проктолога у разі появи дискомфортних явищ. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм