Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак легень: симптоми та методи лікування

Рак легень, як найсмертоносніший вид онкологіїЛистопад вважається місяцем обізнаності про рак легень. Адже кожному важливо знати, як можливо запобігти захворюванню та бути обізнаним у можливих його ризиках. Відповідно розуміти, що виявлення раку на ранніх етапах дає більші шанси на успішне лікування.
Рак легень - це патологічний стан, який характеризується розвитком злоякісних пухлин у великих та дрібних бронхах, а також легеневій тканині. Дуже часто ураженням легень рак не обмежується й стрімко метастазує на інші органи.
За статистикою більше хворіють чоловіку, окрім того, є пряма залежність від віку (після 55 років вищі шанси розвитку раку легень).

Що може спровокувати розвиток онкології?

Спеціалісти зазначають, що не лише курці входять у зону ризику по розвитку раку легень, а майже кожен не захищений від цієї небезпечної недуги. Тому настільки велику роль відіграє профілактика у вигляді профілактичних оглядів та турботи про своє здоров'я. 
 
До провокуючих факторів належать:
  • вплив канцерогенних речовин та газів (миш'як, азбест, нікель), який найчастіше виникає внаслідок умов праці;
  • спадковий фактор: при виявленні патології у близьких родичів не є виключенням розглядати причину, як у поширенню генів, так і в умовах в яких жила родина;
  • забруднене повітря (спричиняє близько 5% випадків смерті від раку);
  • куріння, в тому числі й пасивне.

Прояв раку легень

Зазвичай перші ознаки раку, людина починає помічати вже на тому етапі коли захворювання досягло третьої-четвертої стадії.
  • кашель, який посилюється з наступним виділенням мокротиння з домішками крові;
  • біль у грудях, який посилюється при вдиху;
  • задишка;
  • зниження маси тіла та відсутність апетиту;
  • постійний повторний розвиток легеневих інфекцій, навіть після попереднього лікування.
Також спеціалісти наголошують на появі специфічних симптомів раку легень, до яких належить:
  1. потовщення фаланг пальців (симптом барабанних паличок);
  2. набряк обличчя та шиї; охриплість голосу;
  3. дискомфортні відчуття під час ковтання.
Небезпека полягає в тому, що ці симптоми можливо сплутати з іншими патологічними станами, відповідно дуже важливо не витрачати час на самостійну діагностику, а тим паче лікування та звернутися до лікаря. Так внаслідок пандемії COVID-19 рекомендації залишатися вдома на самоізоляції при виникненні кашлю, значно знизили кількість раннього звернення до лікаря тим самим багато людей із запізненням починають отримувати необхідне лікування при підтвердженні діагнозу - рак легень.

Діагностика

Основою скринінгу при раку легень вважається проведення низькодозованої комп'ютерної томографії, оскільки рентгенографія та флюорографія мають нижчу чутливість. 
Скринінг проводиться у віці з 50 до 80 років для тих людей, які входять в зону ризику та палять більш ніж 20 років або палили тривалий час. Це є найкращим варіантом виявлення раку на ранніх етапах. Проведення скринінгу припиняється, коли термін відмови від цигарок сягнув 15 років й більше або ж розвинувся патологічний стан, який обмежує тривалість життя чи можливість виконувати медичні маніпуляції для лікування раку. 
 
При появі симптомів раку в першу чергу необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, де беручи до уваги вік, спадковість, супутні стани будуть призначатися певні методи діагностики (бронхоскопія, КТ, рентген, консультація онколога) та здійснюватися наступне направлення до медзакладу для лікування онкологічних хвороб, який законтрактований з НСЗУ. 

Лікування

Метод лікування (хірургічний, променевий, хіміотерапевтичний та їх поєднання) залежатиме від віку пацієнта, стадії захворювання, розташування пухлини. Найчастіше якщо стан хворого дозволяє проводиться комплексне лікування, з комбінацією усіх зазначених методів.
 
З метою запобігання раку легень, важливо зменшити вплив тих факторів, які провокують розвиток захворювання. Відповідно варто дотримуватися здорового способу життя, збалансовано харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок та бути фізично активним. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм