Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кон’юнктивіт, його види та симптоми

Кон’юнктивіт, його види та симптомиКон’юнктивіт – це запалення слизової оболонки ока або очей. Це доволі розповсюджена офтальмологічна хвороба, причини якої можуть бути досить різними. Запалення може спровокувати травмування ока, потрапляння до нього побутової хімії чи пилу, хвороби органів дихання, брак вітамінів, порушення обміну речовин. Також кон’юнктивіти викликають вірусні та бактеріальні інфекції, алергія.

Симптоми кон’юнктивіту

Існує ряд симптомів, за якими можна розпізнати кон’юнктивіт. До них належать:
  • Ріжучі відчуття в оці чи обох очах.
  • Печіння, свербіж очей.
  • Відчуття запорошеності в очах.
  • Швидка втомлюваність очей.
  • Набряк повік.
  • Почервоніння очей.
  • Сльозотеча.
  • Біло-жовті, зеленуваті виділення в очей.
  • Закисання очей, особливо після сну.
  • Підвищення температури тіла.
Діти набагато частіше страждають від кон’юнктивіту, ніж дорослі. Головна причина цього – вони лізуть до очей брудними руками.

Види кон’юнктивіту

Кон’юнктивіт може мати різну природу походження. В залежності від цього бувають і різні види цієї хвороби. Отже, може бути:
  1. Вірусний кон’юнктивіт. Це найбільш поширений вид кон’юнктивіту, який виникає як результат вірусної інфекції. Перші симптоми вірусного кон’юнктивіту – це різь в очах, сильна сльозотеча. Зазвичай спочатку запалюється одне око, а через декілька днів – інше. Також може розвинутися синдром сухого ока. Дуже поширеним є аденовірусний кон’юнктивіт, який передається повітряно-крапельним шляхом. Хвороба протікає гостро, починається з підвищення температури тіла, почервоніння горла, виділень з носу, збільшення лімфатичних вузлів. Очі хворобливо реагують на яскраве освітлення, повіки напухають та червоніють.
  2. Бактеріальний кон’юнктивіт. За такої форми хвороби очей найчастіше ураження зазнають одразу обидва ока, і вже на першій стадії кон’юнктивіт супроводжують інтенсивні гнійні виділення. У такому разі збудниками хвороби можуть бути пневмококи, стафілококи та інші бактерії.
  3. Алергічний кон’юнктивіт. Це третя можлива форма кон’юнктивіту, причина якої – алергічна реакція на сторонні подразники. Це захворювання може викликати контакт з хімією, пилом, шерстю тварин. У такому разі кон’юнктивіт буде виникати знову і знову, до того, як алерген буде повністю усунено.
Кон’юнктивіт може перерости у хронічну форму. Це буває у результаті тривалого перебування у задимлених приміщеннях, у місцях з різкими запахами, при хронічних хворобах органів дихання, порушеннях у роботі сльозових шляхів.

Отже, кон’юнктивіт може мати різну природу походження. Його причини обов’язково слід визначити до початку лікування хвороби, інакше воно буде неефективним. У цьому хворому допоможе лікар та аналіз загальної симптоматики. Якщо кон’юнктивіт викликав вірус, його лікування не потребує вживання антибіотиків. Натомість їх потребує терапія бактеріальної форми кон’юнктивіту. У разі алергічної форми хвороби, головне – виключити контакт людини з алергеном. Також слід пам’ятати, що лікувати потрібно обидва ока, незалежно від того, уражене одне чи два. Адже не виключено, що з часом інфекція перекинеться і на інше око.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм