Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Косоокість у дорослих людей: причини та лікування

Косоокість у дорослих людей: причини та лікуванняКосоокість, або страбізм ­– це порушення руху очей, яке відбувається через те, що вони дивляться в різні напрямки у результаті порушення роботи очних м’язів. Це не просто косметичний дефект, косоокість може призвести до значного погіршення зору. Ця проблема є доволі поширеною в дитячому віці, проте і у дорослих може розвиватися косоокість. Які ж причини даного явища, як з ним боротися?

Причини косоокості в дорослому віці

Страбізм провокує відхилення одного або обох очей від центру, що призводить до неможливості сфокусуватися на певному предметі, інколи через це людина бачить не одне зображення, а одразу два. Центральна нервова система блокує сигнали від проблемного ока, що провокує розвиток амбліопії – стійкого зниження гостроти зору, яке дуже важко оптично скорегувати. Чому з косоокість може виникнути у дорослої людини? Можливих причин цього явища декілька:
  1. Сильний стрес, нервове перенапруження.
  2. Ускладнення від таких інфекцій, як грип, дифтерія, кір, скарлатина.
  3. Надмірні фізичні навантаження.
  4. Не зроблена вчасно корекція зору.
  5. Травма та відшарування сітчатки ока.
  6. Патології нервової системи на інфекції мозку.
  7. Сильний переляк.
  8. Мутаційний ефект від вживання певних ліків, наркотиків, алкоголю.
  9. Різноманітні запалення очей.

Способи лікування косоокості в дорослому віці

Отже, косоокість у дорослих може виникнути у результаті різних хвороб, травм чи просто сильного стресу. Тобто, дана проблема може спіткати практично кожного, від неї ніхто не застрахований. Яким же чином боротися із косоокістю, щоб покращити якість свого життя та не допустити остаточного погіршення зору? В залежності від ступеню розвитку косоокості, лікування може бути консервативним та операційним. Для оптичної корекції зору підбирають окуляри зі спеціальними лінзами, які дозволяють з часом відновити зір. Ця форма корекції використовується для будь-якої форми страбізму. Якщо через косоокість розвинулася амбліопія, проводиться відновлення спільного функціонування обох очей за допомогою спеціальної апаратури, комп’ютерних програм. Також у процесі лікування страбізму важливу роль відіграє гімнастика для очей, яку треба виконувати систематично.

Слід розуміти, що якщо у дитячому віці косоокість піддається досить швидкому лікуванню консервативними методами, то дорослим виправити положення очей набагато складніше та довше. Тому цілком реально може знадобитися оперативне втручання, яке застосовується в тому випадку, якщо результату від оптичної корекції зору немає впродовж року-півтора. Дана офтальмологічна операція зазвичай проводиться в декілька етапів та вимагає досить тривалого лікування в післяопераційний період. Результативність таких оперативних втручань досягає 90%. Як і після будь-якої операції, після неї можливі ускладнення, про це пацієнту повідомляється заздалегідь.

Профілактика косоокості

Звичайно, частіше за все попередити косоокість важко, але можна пам’ятати про певні профілактичні заходи, яких цілком реально дотримуватися. До них належать:
  • Періодичні профілактичні візити до офтальмолога.
  • Своєчасне лікування інфекційних, неврологічних захворювань.
  • Уникання стресів.
  • Обережність з метою уникнення травматизму.
Косоокість – це не лише дитяча проблема, якщо вона виникає у дорослому віці, виправити її важче. Але не можна опускати руки, варто боротися з косоокістю у будь-якому віці, щоб уникнути погіршення зору та повернути своєму життю нормальну якість.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм