Перевозка больных

Седанов

Ранні прояви запалення оболонки мозку

Ранні прояви запалення оболонки мозкуАрахноїдит – це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення павутинної оболонки спинного мозку, середньої з трьох шарів, яка захищає мозок та нервові закінчення. Дві інші — це зовнішня тверда мозкова оболонка та внутрішня м’яка мозкова оболонка.

Механізм розвитку арахноїдиту полягає в ураженні спинномозкових нервів, спричиняючи їх рубцювання та склеювання, а також порушення відтоку спинномозкової рідини.
Це своєю чергою впливає на появу неврологічних симптомів, типу сильного головного болю, оніміння, відчуття повзання мурах.
Найчастіше ураження зазнають нерви поперекового та грудного відділу хребта. Це рідко впливає на весь хребет.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття інтенсивного характеру. Біль може нагадувати удар струмом, печіння та поширюватися на спину, сідниці, ноги.
  2. Оніміння, поколювання або відчуття повзання мурах по шкірі.
  3. М'язові судоми або спазми.
  4. Порушення ходьби.
  5. Слабкість.
  6. Сексуальна дисфункція.
  7. Сильний головний біль та дзвін у вухах.
  8. Порушення зору.
  9. Нудота.
  10. Запаморочення.
  11. Порушення роботи сечового міхура та кишківника.
Зауважимо, що особливість клінічної картини залежатиме від розташування ураження, а точніше які саме нерви були пошкоджені запаленням.
 
У найважчих випадках ноги можуть бути паралізовані. Попри це, арахноїдит рідко загрожує життю.

Основні причини

  1. Перенесені оперативні втручання та кровотечі в хребті як ускладнення.
  2. Травма хребта.
  3. Епідуральна ін’єкція в хребет.
  4. Пролапс диска (випинання частини диска спинного мозку).
  5. Менінгіт (запалення оболонок головного та спинного мозку).

Діагностика та тактика лікування 

Встановлення діагнозу потребує ретельної діагностики, враховуючи, що ознаки арахноїдиту за перебігом нагадують інші захворювання хребта. Тому лікар проведе неврологічне обстеження, МРТ, КТ, електроміограму та збір анамнезу пацієнта.
 
Специфічного лікування арахноїдиту не існує, тому тактика лікаря буде направлена на полегшення болю та усунення інших симптомів захворювання. До інших можливих методів лікування відносять призначення лікарських засобів
(наприклад, нестероїдних протизапальних, опіоїдів для полегшення болю), фізіотерапію та роботу з психологом, оскільки багато пацієнтів відчувають ознаки депресії. 

Оперативне втручання при запаленні зазвичай не є доцільним, оскільки це може спричинити утворення більшої кількості рубцевої тканини.

Кожен випадок захворювання є індивідуальним, як і його прогресування важко передбачити. У деяких людей симптоми можуть погіршуватися з часом, тоді як інші виявляють, що їхні симптоми залишаються стабільними протягом багатьох років.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм