Перевозка больных

Седанов

Які симптоми вказують на запалення оболонок мозку?

Які симптоми вказують на запалення оболонок мозку?Арахноїдит полягає в розвитку патологічного ураження хребта. А якщо детальніше…

При даному захворюванні відбувається розвиток запального процесу та больового розладу в павутинній оболонці мозку. Павутинна оболонка є середньою з наявних трьох, які створюють захист мозку та нервових закінчень.
 
В протилежному випадку запалення спричиняє пошкодження нервових закінчень у вигляді їх рубцювання та порушення відтоку ліквору (спинномозкової рідини). Найчастіше відбувається ураження нервів поперекового та грудного відділу хребта. Рідко даний стан впливає на весь хребет.
 
За статистичними даними найчастіше арахноїдит виникає у людей вікової категорії від 20 до 40 років, переважно чоловіків.

Основні причини

Арахноїдит може бути спричинений рядом станів та провокуючих факторів. До прикладу:
  • розвиток інфекційних процесів, а точніше їх ускладнення (наприклад, менінгіт, кір, тонзиліт);
  • травма, наслідком якої може бути діагностовано посттравматичний арахноїдит;
  • ускладнення після проведення оперативного втручання на хребті;
  • стиснення спинномозкових нервів.

Характерні ознаки

На розвиток клінічної картини впливатиме локалізація патологічного процесу. А саме які ділянки хребта та нервові закінчення зазнали ураження. Також перебіг арахноїдиту може залишатися статичним, тобто без змін, або прогресувати.
 
Основним проявом захворювання є біль в ділянці запалення, який може за своїм характером нагадувати удар електричним струмом або сильного печіння. Відмітимо, що больові відчуття посилюватимуться під час руху.
 
Також до можливих скарг при арахноїдиті можна віднести: 
  • оніміння, поколювання або відчуття повзання мурах по тілу;
  • м'язові судоми або спазми;
  • слабкість та швидка стомлюваність;
  • порушення ходьби та втрата рівноваги;
  • нудота;
  • головний біль;
  • порушення зору, дзвін у вухах;
  • сексуальна дисфункція;
  • запаморочення.
При найтяжчому перебігу патології можливий параліч нижніх кінцівок.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує проходження ретельних діагностичних тестів, враховуючи, що за своїм перебігом арахноїдит схожий на інші неврологічні патології.
Тому лікарем буде проведено збір анамнезу та фізикальний огляд з наступним призначенням тестів діагностики: КТ та МРТ, лабораторне дослідження крові та ліквору.
 
Специфічного лікування арахноїдиту не існує, тому дії лікаря будуть направлені на полегшення симптомів, усунення основної причини та виниклих ускладнень. Одразу відмітимо, що терапія є комплексною, тому вона включатиме медикаментозне лікування (опіоїди, не стероїдні протизапальні), фізіотерапію та психотерапію для управління болю та інколи за наявністю показань – оперативне втручання. Це стосується переважно розвитку ускладнень у вигляді кіст чи рубців, які впливають на потік ліквору.
 
Симптоми арахноїдиту можуть набувати хронічного характеру, при чому ступінь вираженості у кожного є різною. І хоча це не загрожує життю, хронічний біль та виниклі неврологічні проблеми, пов’язані з арахноїдитом, можуть значно вплинути на якість життя пацієнта. Тому важливо знайти спеціалізованого медичного фахівця для розв’язання проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм