Перевозка больных

Седанов

Грижа шийного відділу хребта: основні симптоми та методи лікування

Грижа шийного відділу хребта: основні симптоми та методи лікуванняВсі грижі особливі. Однак саме її формування в шийному відділі хребта досить часто ігнорується внаслідок симптоматики. Якої ж саме з'ясуємо далі.

Насамперед відзначимо, що шийні диски які знаходься між хребцями стабілізують шию і дозволяють їй плавно повертатися з боку в бік і згинатися вперед назад.
З віком ці диски зношуються і можуть почати дегенерувати. Тобто ділянка між хребцями звужується, а нервові корінці защемляються.
 
У випадку формування грижі, то диски між хребцями містять по центру гелеподібну речовину, яку утримує волокнистий хрящ. Коли за певних причин відбувається розрив зовнішньої частини, ця речовина може вивільнитися. Це і являє собою механізм формування грижі диска.
 
За статистичними даними люди у віці від 35 до 55 років мають більший шанс розвитку грижі диска.

Основні причини

Досить часто тяжко встановити причину, що викликає формування грижі шийного диска. Окрім того, патологічний процес може бути повільним без чіткого провокуючого фактору.

Спеціалісти ж відмічають можливий вплив наступних факторів:
  1. Віковий фактор, внаслідок чого диски більш схильні до зношення та стають менш гнучкими.
  2. Спадковий фактор.
  3. Різкі рухи або надмірне напруження, що виникає раптово.

Характерні ознаки

Переважно симптоми порушення виникають внаслідок тиску диска на нервові закінчення. Також вони багато в чому залежатимуть від розташування грижі на шиї та того, який нерв уражений.

До загальних ознак з якими може стикнутися хворий можна віднести:
  1. Біль в шиї.
  2. Оніміння або поколювання у верхній кінцівці, яке може опускатися аж до пальців
  3. Слабкість в руці.
Відповідно при прогресуванні захворювання та спричиненні тиску на спинний мозок, додатково можуть виникати симптоми у вигляді порушення ходьби й втрати рівноваги, порушення дрібної моторики.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі неврологічного обстеження з визначенням рефлексів, чутливості, сили м'язів.
Додатково аби виявити стадію ураження нервових закінчень лікар може провести діагностичні тести у вигляді рентгенографії, комп'ютерної томографії й МРТ, мієлограми. А також ряд нервових проб, типу електроміограми чи дослідження нервової провідності.
 
На початковому етапі лікар рекомендуватиме уникати будь-яких різких рухів, які викликають біль та призначить лікарські препарати у вигляді протизапальних, знеболювальних й міорелаксантів.

Також доцільним буде звернути увагу на проходження фізіотерапії, щоб полегшити больовий синдром. Надалі аби уникнути дискомфорту в шиї потрібно слідувати за поставою.
Операційне вручання необхідне лише у крайніх випадках. Насамперед при відсутності результату від консервативного лікування та погіршенні самопочуття пацієнта.
Методика операції є індивідуальною. Тобто можливе як видалення виступаючої частини диска, так і повне його видалення.
 
Тому коли у вас виникає біль у шиї або верхній частині спини, якого ви ніколи раніше не відчували, у вас може бути грижа шийного диска. Відповідно не варто зволікати зі зверненням до лікаря аби вчасно усунути дискомфорт.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм