Перевозка больных

Седанов

Основні причини появи болю у спині

Основні причини появи болю у спиніДуже часто виниклий біль у спині просто ігнорується. Однак такий стан може бути пов'язаний з досить серйозними порушеннями в організмі, як зі сторони органів дихання, так і травної системи. Розберемо детальніше, які симптоми потребують негайного звернення до лікаря та як вберегти себе від появи болю в спині.

Які існують типи болю в спині?

На наявність серйозного порушення припадає лише 2% випадків, які супроводжуються окрім болю у спині, втратою ваги, порушенням чутливості в кінцівках, підвищенням температури. 
 
У більшості випадків біль має механічну природу, тобто спричиняється певним неправильним положенням чи рухами. Відповідно, щоб з'ясувати чи біль є механічним, при діагностуванні лікар запитує чи зменшується інтенсивність болю у стані спокою, чи посилюється при певних рухах або чи існує положення при якому біль зникає. Також важливо відзначити чи існують інші нетипові для нормального стану симптоми (наприклад, температура).
 
  1. Перший тип болю: локалізується в ділянці попереку, та стає інтенсивнішим у стані спокою. Полегшення настає при нахилі тулуба вперед.
  2. Другий тип болю: локалізація - нижче попереку. Має переміжний характер, зменшується при сидінні та нахилу вперед, а посилюється при тривалому знаходженні в положенні сидячи.
  3. Третій тип болю: біль у попереку не є основним, інтенсивніше болить нога. Будь-який рух тільки посилює виниклі больові відчуття. Найчастішою є причиною радикулопатія.
  4. Четвертий тип болю: знову ж таки біль інтенсивніший в нижніх кінцівках, та додатково виникає слабкість та відчуття оніміння в них. Як правило виникає при ходьбі.

Можливі причини болю в спині

До основних та розповсюджених патологічних чинників, що спричиняють біль в спині є остеохондроз, спондильоз та грижі хребта. Також додатковими провокуючими факторами є наступні стани:
  1. Поява набряку зв'язок та м'язів.
  2. Подразнення або набряк нервів хребта.
  3. Защемлення нервових корінців. 
Не варто виключати й патології які не пов'язані з опорно-руховим апаратом, але прояви яких віддають в ділянку попереку: сечокам'яна хвороба, порушення функціонування кишківника або легень, цистит.
 
Дуже часто біль у спині пов'язують зі способом життя та віком: 
  1. Сидяча робота.
  2. Ожиріння.
  3. Надмірне фізичне навантаження.
  4. Стрес.
У яких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря?
  1. Віковий фактор (вік пацієнта менш ніж 20 років).
  2. Поява оніміння та слабкості в кінцівках, при одночасному больовому синдромі в спині.
  3. Біль в спині не слабшає в стані спокою.
  4. Біль у грудному відділі хребта.
  5. Біль в спині є дуже сильним або однотипним та періодично повторюється, з наступним зменшенням маси тіла.
  6. Одночасна поява болю в животі або з порушенням сечовипускання.

Методи усунення

Самостійно впоратися з болем у спині можливо шляхом зменшення фізичної активності, приклавши холодовий компрес та випивши знеболювального. Важливо не припиняти рухову активність, оскільки так біль може тільки посилитися. У тому випадку, якщо інтенсивність болю збільшується з можливою появою додаткових симптомів - зверніться до лікаря!
З метою визначення причини появи больових відчуттів, лікар-невролог призначає проведення лабораторних аналізів крові та сечі, МРТ або КТ та УЗД. Це дасть можливість підтвердити або виключити наявність патології.
 
Лікування залежатиме від основної причини. У тому випадку, якщо інші органи не включені в патологічний процес, доцільним буде призначення знеболювальних, протизапальних, протинабрякових препаратів. 
При сильному больовому синдромі можливе проведення паравертебральної блокади. 
Додатково при відсутності протипоказань лікар рекомендуватиме комплекс вправ для підвищення тонусу м'язів.

Профілактика

З метою профілактики рекомендується тривати своє тіло в тонусі, а саме займатися фізичною активністю. Це можуть бути будь-які види спорту та помірні види навантаження, від плавання до йоги. 
Також не варто забувати про поставу, тому краще правильно сидіти та обрати для цього стілець з твердою опорою. Поява болю свідчить, що пора рухатися, тому при тривалому сидінні краще робити перерви та розминатися.
 
У разі виникнення болю в спині варто одразу звернутися до лікаря, а не займатися самостійним лікуванням чи звертатися до мануальної терапії та нетрадиційної медицини, не визначивши першопричину порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм