Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми жіночого алкоголізму

Основні симптоми жіночого алкоголізму Не існує безпечної дози алкоголю, як для чоловіків, так і для жінок. У міру зростання рівня тривоги та депресії серед молодих дорослих жінок, зловживання алкоголем також зростає разом із відповідними ризиками для здоров’я.

Алкоголізм – це патологічний стан, що характеризується розладом вживання алкоголю. Так дана патологія виникає при надмірному вживанні алкоголю, коли в кінцевому підсумку організм стає залежним від нього. 
 
Насамперед варто розуміти, що люди з розладом вживання алкоголю продовжуватимуть пити, навіть якщо це спричинятиме ряд негативних наслідків у їхньому житті, від втрати роботи до розладів у родині.

Механізм розвитку залежності

Достеменно невідомо, що саме  є причиною розвитку залежності від алкоголю. Тобто залежність виникає коли людина вживає настільки багато алкоголю, що в мозку відбуваються хімічні зміни. Внаслідок яких при зловживанні посилюється відчуття задоволення. Згодом стан прогресує, і задоволення зникає, а потреба пити стає необхідною аби запобігти симптомам абстиненції.
 
Спеціалісти відзначають можливий вплив ряду провокуючих факторів, що можуть збільшити ризик розвитку цього захворювання. До прикладу: випадки алкоголізму у когось в родині, розлади психіки (депресія, шизофренія), сприйнятлива культура випивання у родині, низька самооцінка з тиском однолітків, особливо серед підлітків. 

Вважається, що для чоловіків ризики підвищуються при вживанні понад 15 напоїв на тиждень, тоді як для жінок більше ніж 12. Також варто враховувати, що одноразові «відпочинки» з перевищенням понад 5 напоїв на день також є тригером залежності.

Щодо різниці між чоловічим та жіночим алкоголізмом, то загалом її не існує. Однак жінки швидше п'яніють, ніж чоловіки, що пов’язано з різницею у вазі та кількості рідини в організмі. Тобто рівень алкоголю в крові збільшується швидше, навіть якщо жінка та чоловік мають однакову вагу та будуть вживати однакову кількість алкоголю. Відповідно швидше за все, жінка сп'яніє швидше й ефект від вживаного спиртного зберігатиметься довше.

Характерні ознаки

Симптоми розладу вживання алкоголю базуються на поведінці та фізичних наслідках, які виникають у результаті алкогольної залежності.
Щодо поведінкових ознак, то спостерігатимуться наступні стани:
  • нездатність контролювати споживання алкоголю;
  • вживання напоїв в самотності;
  • збільшення дозування, аби відчути вплив алкоголю;
  • порушення апетиту;
  • відмова від соціальних зв’язків (наприклад, пропуски роботи);
  • недотримання особистої гігієни.
Фізична симптоматика проявлятиметься у вигляді тремору на ранок після вживання спиртного, порушення пам’яті, тяга до алкоголю.
 
Також у випадку відміни алкоголю при розвитку залежності виникає абстинентний синдром, адже при його тривалому вживанні організм жінки адаптується до певної кількості спиртного. Симптоми відміни починають проявлятися, коли алкоголь виводиться з організму, що пов’язано з нейрохімічним дисбалансом у мозку. В залежності від ступеня зловживання алкоголем і тяжкості залежності симптоми можуть становити навіть загрозу для життя. До характерних проявів абстиненції можна віднести нудоту та блювання, слабкість, холодний піт на шкірі, порушення сну, галюцинації, судоми. У крайніх випадках дане ускладнення може призвести до коми або смерті. 

З якими наслідками може стикнутися жінка при алкоголізмі?

  1. Ураження печінки (алкогольний гепатит).
  2. Порушення фертильності, раннє настання менопаузи.
  3. Підвищені ризики раку молочної залози.
  4. Ураження мозку. Так пошкодження можуть включати зменшення мозку, втрату пам’яті або труднощі з навчанням.
  5. Ризики розвитку ранньої деменції.
  6. Ризики сексуального насильства.
  7. Негативні зміни у зовнішності та ін..

Діагностика та тактика лікування

Діагностування розладу пов’язаного із вживанням алкоголю спеціалістом відбуватиметься на основі  медичного огляду та встановлення анамнезу. 
 
Хоча зазвичай патологія діагностується без додаткових діагностичних тестів, лікар може призначити обстеження для перевірки функції печінки та ознайомитися з загальним показниками крові.
 
Лікування розладів алкоголізму, різниться, і на це не впливає стать людини, але кожен із методів призначений для того, щоб допомогти повністю кинути пити. Терапія відбувається поетапно і включатиме першочергове очищення організму від алкоголю (детоксикація), робота з рядом спеціалістів з метою вивчення нових навичок подолання проблеми (психотерапія), медикаментозне лікування у вигляді препаратів для контролювання залежності та виниклих проблем зі здоров’ям.
 
Якщо залежність є досить серйозною можливо знадобиться лікування в умовах стаціонару.
 
Пам’ятайте, що позбутися від алкогольного розладу важко, але можливо! Головне це вчасно звернутися за допомогою. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм