Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Жіночий алкоголізм: чи є відмінності від чоловічого?

Жіночий алкоголізм: чи є відмінності від чоловічого?Алкоголізм – це дуже важка хвороба, яка руйнує особистість та призводить до серйозних проблем зі здоров’ям. Він вкрай згубно впливає на життя будь-якої людини, незалежно від її статі. Проте у народі побутує думка, що жіночий алкоголізм є набагато більш складним явищем, ніж чоловічий, і побороти його практично неможливо. Чи правда це, чи усього лише черговий міф?

В чому особливості жіночого алкоголізму?

Дуже часто алкоголізм має психологічне підґрунтя. Загальновідомим є факт, що жінки є більш емоційними, ніж чоловіки, вони гостріше реагують на життєві негаразди, легше впадають у депресивні стани. Тому алкоголізм у них розвивається швидше, а побороти його важче.

Купить Алкофарм и Седанов - означает эффективно и быстро избавиться от алкоголизма.

Відмінності існують і на суто фізіологічному рівні. Наприклад, жінки швидше хміліють через такі фактори:
  • Маса тіла жінок зазвичай є меншою.
  • Фермент, який відповідає за розщеплення алкоголю в жіночому організмі, менш активний, ніж у чоловіків.
Головні відмінності між жіночим та чоловічим алкоголізмом наступні:
  1. У жінок патологічна залежність від алкоголю розвивається швидше, ніж у чоловіків: у середньому жінки «спиваються» за 2-3 роки систематичного ненормованого вживання алкоголю, а чоловіки – за 5-7 років.
  2. Жіночий організм є більш чутливим до впливу на нього етилового спирту, через що у хворих швидко розвиваються психози, гінекологічні хвороби, безпліддя, цироз печінки тощо.
  3. Етиловий спирт швидше всмоктується та повільніше виводиться із жіночого організму, він пошкоджує центральну нервову систему, згубно впливає на роботу всіх внутрішніх органів, є надзвичайно токсичним.
  4. У жінок більш слабкі міжнейронові зв’язки, ніж у чоловіків, через що психоневрологічні порушення, спричинені зловживанням алкоголю, у них виникають дуже швидко.

Наслідки жіночого алкоголізму

До наслідків жіночого алкоголізму відносяться:
  • Поява передчасних ознак старіння: мішків під очима, хронічного набряку обличчя, зморщок. Шкіра має нездоровий вигляд, на ній з’являється судинна сітка, очі червоніють або жовтіють. Через токсичний вплив алкоголю мімічні м’язи починають провисати, через що обличчя втрачає тонус та стає ніби розмитим.
  • Загрубіння голосу.
  • Втрата особистості людиною: жінка стає грубою, агресивною, брехливою, дратівливою, егоїстичною. Втрачається психологічний взаємозв’язок із членами сім’ї, вони сприймаються як вороги, які не дають випити. Ознаками емоційних розладів є часті перепади настрою, бажання привернути до себе увагу непристойною чи недоречною поведінкою. Поступово жінка втрачає повагу оточуючих людей, її перестають сприймати як особистість.
  • Проблеми з роботою центральної нервової системи: важкі психічні розлади.
  • Втрата пам’яті, зміна уявлень про життєві цінності.
  • Ураження фізіологічних систем організму: гінекологічні проблеми, виснаження нервової та ендокринної системи, важкі розумові та фізичні відхилення у плоду, якщо жінка-алкоголік вагітніє тощо.
Лікувати алкоголізм непросто, особливо важко з ним боротися у жінок. Проте це реально: для цього вимагається комплексна робота і лікарів-наркологів, і психологів, і реабілітологів. А головне – вперте бажання членів сім’ї хворої витягнути її з цієї прірви. Ліпше за все лікування проводити у спеціалізованих центрах, а після виписки тримати жінку на постійному контролі. Ефективними є певні медичні препарати, які лікують алкоголізм, проте вони не будуть ефективними без психологічного аспекту боротьби із залежністю.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм