Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Стеноз мітрального клапана: основні симптоми ураження серця

Стеноз мітрального клапана: основні симптоми ураження серця В нормі мітральний клапан серця пропускає кров, але не дає їй повертатися назад. Він розташований зліва від серця, між двома камерами, передсердям і шлуночком. 

Стеноз мітрального клапана або мітральний стеноз  - це патологічний стан, що характеризується звуженням отвору мітрального клапана. Тобто при даному порушенні кров не може протікати у нормальній кількості.
За статистичними даними жінки частіше піддаються захворюванню, аніж чоловіки.

Основні причини

У більшості випадків стеноз мітрального клапана спричинений перенесеною ревматичною лихоманкою. Яка переважно виникає у дитячому віці та є результатом імунної відповіді організму на стрептококову інфекцію (наприклад, скарлатину або ангіну).
 
Також вроджена вада серця може спричинити стеноз мітрального клапана у дитини. Відповідно діти, народжені з таким захворюванням, зазвичай потребують операції.

До інших можливих причин порушення можна віднести:
  • накопичення кальцію (переважно виникає з віком);
  • новоутворення;
  • проходження променевої терапії;
  • тромби.

Характерні ознаки

Одразу зауважимо, що для мітрального стенозу характерним є повільний розвиток.

До загальних проявів захворювання належить:
  1. Задишка, особливо під час фізичних навантажень чи у положенні лежачи.
  2. Больові та дискомфортні відчуття в грудях.
  3. Швидка стомлюваність.
  4. Гіперемія обличчя.
  5. Кашель, з можливими домішками крові.
  6. Набряк щиколоток або стоп.
  7. Часті випадки респіраторних інфекцій.
Не є виключенням коли симптоми можуть бути відсутніми, або турбувати лише при фізичних навантаженнях чи сильному стресі, тобто коли збільшується частота серцевих скорочень. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду (аускультація серця) з прослуховуванням незвичайних звуків, типу бурчання чи клацання.
Також для встановлення діагнозу та його причини можливе проведення візуалізацій них тестів, типу ЕХО-КГ, рентгенографії, катетеризації серця, МРТ або КТ серця. 

Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання, симптомів та тяжкості стану. Деякі методи лікування, особливо відновлення або заміна клапана, можуть зупинити або зменшити симптоми на роки. Інші методи лікування, як-от медикаменти, також можуть допомогти, запобігаючи ускладненням. Не є виключенням коли при відсутності скарг терапія може не знадобитися. 

Медикаментозна терапія включатиме призначення антикоагулянтів, діуретиків, антиаритмічних препаратів, бета-блокаторів та ін..

Також лікар може запропонувати мітральну балонну вальвулопластику. Дана процедура є альтернативою між ліками та оперативним втручанням. Під час цієї процедури лікар вводить катетер із прикріпленим до нього балоном через вену у серце. Далі балон роздувається, з метою розширення клапана.

Оперативне втручання необхідне при суттєвому порушенні мітрального клапана. Дії лікаря полягатимуть або у відновленні клапана, або можливою його заміною на новий (донорський чи штучний).

При відсутності вчасного лікування стан пацієнта погіршуватиметься. Так існують ризики розвитку фібриляції передсердь, ендокардиту та навіть серцевої недостатності.  

Додатково доцільним буде внести корективи у свій спосіб життя. Попри те, що корисні звички не усунуть проблему, перебіг симптомів полегшиться та допоможе уникнути погіршенню.
Тому краще відмовитися від споживання алкоголю та кофеїну, солоної їди, а також важливо бути фізично активним.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм