Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Серцева недостатність: причини порушення кровообігу в органах та тканинах

Серцева недостатність: причини порушення кровообігу в органах та тканинах27 вересня відзначається Всесвітній день серця. Патології серцево-судинної системи продовжують залишатися одними з найбільш розповсюдженими серед порушень організму. Тому дуже важливу роль становить обізнаність населення про хвороби серця та методів їх профілактики. Розберемо, одне з таких небезпечних порушень як серцева недостатність.

Серцева недостатність– це патологічний стан, який характеризується порушенням повноцінного кровопостачання серцем, внаслідок чого відбувається кисневе голодування та дефіцит поживних мікроелементів в органах та тканинах. При цьому серце (серцевий м’яз) продовжує нормально функціонувати, але воно не справляється з завданням нормально «качати» кров, що несе за собою ряд проявів від задишки до збільшення печінки.

Класифікація

Серцева недостатність протікає в гострій та хронічній формі.

Для гострої форми перебігу характерно порушення функціонування серцевого м’яза зі значним зниженням об’єму циркулюючої крові. Виникає зазвичай внаслідок травм, патологій серця та токсичних отруєнь.

Хронічна форма серцевої недостатності має довготривалий перебіг з розвитком ряду симптомів: задишка, хронічна втома, набряки.

В залежності від локалізації найбільшого ураження розрізнять лівошлуночкову серцеву недостатність та правошлуночкову.

Причини

Основними причинами розвитку серцевої недостатності є патології судин серця та його клапанного апарату, на фоні розвитку артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, кардіоміопатій та інших захворювань серцево-судинної системи.

До провокуючих факторів належать:
  • розвиток інфекційних процесів;
  • отруєння;
  • надмірне вживання алкоголю та наркотичних препаратів, що спричиняє серцеві напади;
  • патології сечової системи, коли внаслідок накопичення надмірної кількості рідини нирки не здатні нормально функціонувати (найчастіше трапляється у літньому віці);
  • захворювання легенів, а саме зменшення концентрації кисню в крові, призводить до посиленої роботи серця.

Симптоми

На початковій стадії захворювання, хворий не відчуває ніяких дискомфортних відчуттів, однак з поступовим прогресуванням серцевої недостатності клінічна картина стає інтенсивнішою.
  • слабкість та виснаження, особливо після фізичного навантаження;
  • задишка, яка при розвитку патології починає виникати навіть в стані спокою та в положенні лежачи;
  • кашель нападоподібний, з можливим виділенням мокротиння з домішками крові;
  • зменшення виділення сечі
  • збільшення маси тіла та набряки, внаслідок накопичення рідини в тканинах;
  • порушення серцебиття, а саме його прискорення з появою відчуття тривоги.
Також при розвитку серцевої недостатності можливе порушення психоемоційного стану, а саме поява безсоння, дратівливість, занепокоєння.

Діагностика

Перед призначенням лікування, лікар проводить збір анамнезу та огляд пацієнта з наступним призначенням додаткових методів обстеження:
  • ЕКГ;
  • УЗД серця;
  • рентгенографія;
  • лабораторні аналізи крові та сечі.

Лікування

Лікування полягає в призначенні медикаментозної терапії у вигляді діуретиків з метою виведення зайвої рідини, препаратів для зниження частоти серцевих скорочень (бета-блокатори), судинорозширювальних засобів.

Також обов’язковим етапом є внесення корективів спосіб життя пацієнта. Хворий повинен обмежити обсяг фізичних навантажень, слідкувати за своїм харчуванням, а саме відмовитися від вживання солі, жирних страв та контролювати обсяг вживаної рідини. Відповідно наряду з лікуванням серцевої недостатності проводиться усунення причини, яка призвела до її появи. Лікування являється комплексним та довготривалим й потребує дотримання всіх рекомендацій лікаря.

Профілактика

Профілактичні заходи направлені на вчасне діагностування та лікування захворювань серцево-судинної системи, дотриманні здорового способу життя та проходження профілактичних оглядів у кардіолога та інших вузькопрофільних спеціалістів, адже навіть запалення передміхурової залози може призвести до розвитку серцевої недостатності.  

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм