Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що можуть свідчити шуми в серці?

Про що можуть свідчити шуми в серці?Коли лікар при огляді пацієнта чує шум в серці, це насторожує кожного. Але необхідно знати, що у переважної більшості виникнення шуму має фізіологічний характер, та не є ознакою патології серця, наприклад вродженою вадою. Розглянемо, в яких випадках шум не буде становити загрозу для життя, а коли він викликається захворюванням.

Шум в серці– це клінічний прояв неспецифічного характеру, який характеризується виникненням звуків при проходженні крові через серце, найчастіше при посиленому на нього навантаженню й збільшується звук. Характер шуму буде залежати від фізичного стану людини, статури, будови серця та ін.

Шум може виявлятися при здоровому серці коли посилюється кровообіг (вагітність, висока температура, стрес), або ж може викликатися різного роду патологіями серця.

Класифікація

  1. Органічні шуми в серці: причиною розвитку є структурні зміни в серці (ураження клапанів серця, кардіоміопатія, ендокардит та ін.). Всі ці стани становлять загрозу для життя, і вимагають термінового лікарського втручання.
  2. Функціональні шуми в серці: причини появи шумів не пов'язані з серцем, та мають різноманітний характер. Наприклад, стрімкий ріст дитини, тривале перебування в стресовій ситуації, вагітність, коли збільшується об'єм циркулюючої крові. Також шуми можуть з'явитися на тлі обмінних порушень в організмі (тиреотоксикоз, анемія).

Причини


Шуми в серці діляться на систолічні, діастолічні та систолодіастолічні.

Систолічний шум (прослуховується в області верхівки серця) може бути пов'язаний як з патологією серця, так і бути симптомом іншого захворювання.

Прослуховування діастолічних шумів безпосередньо пов'язане із захворюваннями серця.

Також шум у ділянці серця викликається регургітацією крові або високою швидкістю кровотоку.

Симптоми


При виникненні шумів, які не пов'язані із захворюваннями серця, виникають такі симптоми:
  • слабкість та блідість шкірних покривів (при анемії);
  • зниження маси тіла, підвищена дратівливість, тремор рук (захворювання щитоподібної залози);
  • задишка, набряки нижніх кінцівок та збільшення частоти серцевих скорочень (при вагітності).
У тому випадку якщо поява шуму пов'язана з серцевими захворюваннями відзначають наступні ознаки:
  • постійно холодні верхні/нижні кінцівки, також їх набряклість;
  • задишка;
  • біль в області серця;
  • підвищене потовиділення вночі;
  • нестабільність артеріального тиску.

Діагностика


Лікар-кардіолог проводить огляд пацієнта із з'ясуванням анамнезу. Також одним з важливих методів обстеження є проведення аускультації серця, з метою вислуховування звукових явищ пов'язаних з функціонуванням серцево-судинної системи.  З інструментальних методів діагностики застосовується:
  • ЕКГ;
  • рентгенографія грудної клітки;
  • УЗД серця;
  • фонокардіографія (реєстрація звуків при роботі серця).

Лікування


Методи лікування будуть залежати від основної причини.  У тому випадку якщо шум в серці не викликається патологіями серця, терапія буде спрямована на коригування основного захворювання.  Наприклад, при шумі, викликаному анемією необхідна консультація терапевта, при ендокринних патологіях – огляд ендокринологом.
 
Якщо причиною шуму є патології серця, то відповідно лікуванням займається кардіолог, проводячи медикаментозну терапію, та в деяких випадках хірургічне втручання.
 
З метою профілактики виникнення такого стану, як шум у серці, та захворювань серцево-судинної системи в загальному, необхідно дотримуватися здорового способу життя, раціонально харчуючись, займаючись спортом та приймаючи вітамінні комплекси.  Також, рекомендуємо препарат Кардіосил, для зниження ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи (перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем).
 
Пам'ятайте, що шум в серці не завжди означає наявність патології, але своєчасне звернення до кардіолога все ж вкрай необхідно, щоб виключити будь-які порушення організму.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм