Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперандрогенія: симптоми надлишку андрогенів

Гіперандрогенія: симптоми надлишку андрогенів Функція андрогенів полягає у допомозі початку статевого дозрівання. Тестостерон є найпоширенішим андрогеном.

Гіперандрогенія – це порушення, що супроводжується надмірним рівнем андрогенів (статевих гормонів) в організмі. 
 
За статистичними даними більшість випадків гормонального порушення припадає на жінок репродуктивного віку. 
 
Гіперандрогенія викликає різні симптоми залежно від віку та статі. Причин її появи декілька.

Попри думку, що гіперандрогенія та синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) є одним і тим самим станом, насправді це не так. Високий рівень андрогенів є визначальною ознакою СПКЯ, гормонального дисбалансу, що створює надлишок чоловічих гормонів. 

Розрізняють два види гіперандрогенії. Клінічна гіперандрогенія виникає при видимих ознаках, що вказують на те, що вироблення андрогенів може бути вищим, ніж очікувалося. Біохімічна гіперандрогенія виникає у випадку, коли лабораторні дослідження показують високий рівень андрогенних гормонів у крові. Також можливо, що лабораторні дослідження вкажуть на високий рівень андрогенів без клінічних ознак.

Характерні ознаки

  1. Акне.
  2. Жирна шкіра.
  3. Облисіння за чоловічим типом.
  4. Надмірне оволосіння (гірсутизм). Волосся росте густим в ділянці обличчя, особливо в області бороди та вусів, кінцівок, пахв та лобка.
  5. Безпліддя.
  6. Збільшення м'язової маси та зменшення розміру грудей.
  7. Порушення менструального циклу.
У чоловіків прояви гіперандрогенії залежать від того, чи є джерело надлишку гормонів надниркові залози чи зовнішній фактор.

Основні причини

  1. Порушення балансу гормонів, а саме лютеїнізуючого та адренокортикотропного гормонів.
  2. Синдром полікістозних яєчників.
  3. Ожиріння та метаболічний синдром.
  4. Гіперплазія надниркових залоз (вродженого характеру).
  5. Хвороба Кушинга.
  6. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, анаболічні андрогенні стероїди, протиепілептичні засоби).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. До їх переліку відносять лабораторні дослідження крові (наприклад, визначення рівня гормонів), УЗД, КТ.
 
Тактика лікування полягатиме в призначення медикаментозної терапії з метою зниження рівня продукування андрогенів яєчниками або наднирковими залозами, зниження рівня вільного андрогена та блокування їх дії. Медикаментозна терапія включатиме призначення антиандрогенних препаратів.

Додатково дії будуть направлені на усунення основних симптомів захворювання, типу гірсутизму, акне чи порушення менструального циклу. До прикладу, лікування пацієнтів, які страждають від акне, включає місцеві креми, пероральні антибіотики. Також часто впроваджуються такі стратегії, як схуднення та видалення волосся.

Оперативне втручання показане при розвитку новоутворення яєчників, яєчок чи надниркових залоз.

Якщо причини порушення криється в прийманні певних лікарських препаратів лікар рекомендуватиме припинити прийом ліків або підбере відповідний аналог.

Лікування більшості причин гіперандрогенії триває довічно, щоб мінімізувати ознаки та симптоми гормонального порушення.

Щодо методів запобігання, то на жаль, немає конкретного способу запобігти гіперандрогенії. Але важливо підтримувати здоровий спосіб життя, пов’язаний з харчуванням і фізичними вправами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм