Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Глюкагонома: основні симптоми пухлини підшлункової залози

Глюкагонома: основні симптоми пухлини підшлункової залозиГлюкагонома належить до нейроендокринної пухлини, яка росте в частинах тіла, які відповідають за вивільнення гормонів. Однак найчастіше це рідкісний тип пухлин підшлункової залози, який у 75% випадків є злоякісним. Типовим початком захворювання є ділянка хвоста або тіла підшлункової залози.

Глюкагон являє собою гормон, що продукується підшлунковою залозою. Організм зазвичай вивільняє глюкагон у відповідь на падіння рівня цукру в крові, тривале голодування, фізичні вправи та багату білком їжу. В нормі функція гормону полягає у врівноваженні дії інсуліну, регулюючи рівень цукру в крові. При надмірній кількості глюкагону клітини не накопичують цукор, а замість цього цукор залишається у крові.
 
Відповідно внаслідок розвитку пухлини, її клітини продукують надмірну кількість гормону, що небезпечно появою загрозливих для життя симптомів. 

За статистичними даними більшість випадків припадає на осіб старше 50 років, переважно жінок.

Характерні ознаки

Загалом клінічна картина глюкагономи нагадує за перебігом цукровий діабет. Зокрема, це поява:
  • розладу травлення (діарея);
  • високого рівня цукру в крові;
  • надмірної спраги;
  • набряку язика;
  • частих нічних позивів до сечовипускання;
  • безпричинної втрати маси тіла;
  • ураження шкіри у вигляді висипання, що локалізуються на обличчі, животі, нижніх кінцівках;
  • постійного відчуття голоду;
  • тромбозу глибоких вен.

Основні причини

Достеменно невідомо, чому саме виникає розвиток новоутворення. 
 
Однак спеціалісти відзначають, що особи з сімейною історією множинної ендокринної неоплазії типу 1 (MEN-1), захворювання, яке спричиняє ріст пухлин ендокринних залоз, мають більший ризик отримати даний тип новоутворення.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу є досить складним процесом, враховуючи, що симптоми часто викликані іншим захворюванням, і можуть пройти роки, перш ніж буде поставлений правильний діагноз. У більшості випадків на момент діагностики рак вже поширюється (метастазує) на печінку.
 
Запропоновані методи обстеження включатимуть проведення лабораторних досліджень крові (встановлюється високий рівень глюкагону), КТ черевної порожнини, МРТ, УЗД (визначення наявності пухлини). Відмітимо, що більшість глюкагоном мають діаметр понад 3 сантиметри, що дозволяє їх легко побачити під час сканування зображень.

Тактика лікування полягатиме у видаленні новоутворення та усунення надлишку глюкагону в організмі.

Терапія проводитиметься у декілька етапів. На початку відбувається стабілізація надлишку глюкагону. Високий рівень цукру в крові можна лікувати за допомогою інсуліну та ретельного моніторингу рівня глюкози. Придбати глюкометр для домашнього контролю показників можливо в медичному маркеті ITMED.

З метою запобігання тромбів у венах можливе призначення антикоагулянтів. 
 
Як тільки загальний стан здоров’я пацієнта покращиться, пухлина, ймовірно, буде видалена хірургічним шляхом. 

Звісно, що найкращим варіантом є те, коли пухлина виявлена, поки вона все ще обмежена підшлунковою залозою.

Якщо пухлина ракова, лікар видалить якомога більшу її частину, щоб запобігти подальшому поширення. Це може включати частину підшлункової залози, місцеві лімфатичні вузли та навіть частину печінки.

При неможливості видалити будь-яку частину або всю пухлину, пацієнтові буде рекомендовано хімієтерапія, радіочастотна абляція (лікування радіохвилями), кріохірургічна абляція, хіміоємболізація (блокування кровопостачання пухлини).

Немає 100% методу запобігання пухлини. Однак якщо один із близьких родичів пацієнта має діагноз множинної ендокринної неоплазії, потрібно обговорити це зі своїм лікуючим лікарем стосовно генетичного тестування та виявлення пухлини на ранніх стадіях.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм