Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості застосування інсулінової помпи при цукровому діабеті

Особливості застосування інсулінової помпи при цукровому діабетіВідомо, що цукровий діабет, це захворювання, яке потребує щоденного моніторингу. Сьогодні методів та приладів, які б допомогли робити це досить багато, від таблетованих препаратів, ін’єкцій до спеціальних переносних пристроїв. Наразі поговоримо саме про них.

Інсулінова помпа являє собою переносний цифровізований пристрій, що використовується пацієнтами з цукровим діабетом аби забезпечити доставку інсуліну. Пристрій приєднується до певної точки на тілі та забезпечує потрапляння інсуліну протягом декількох днів. Тобто це чудова альтернатива частим ін’єкціям інсуліну. Адже при цукровому діабеті підшлункова залоза не в змозі виділяти інсулін у відповідь на зміну рівня цукру в крові.  
 
Зазначимо, що деякі помпи забезпечуються моніторами, де фіксується рівень глюкози в крові. Загалом існує кілька марок інсулінових помп, але дві основні категорії – це безкамерні та трубчасті помпи. Помпа використовує інсулін короткої та швидкої дії, але не тривалої, оскільки пристрій запрограмований на безперервну подачу невеликої кількості для підтримки рівномірного рівня цукру в крові.

Особливості інсулінової помпи

Робота інсулінової помпи полягає в доставленні інсуліну через спеціальну трубку – канюлю. Канюля вставляється під верхній шар шкіри. Доза інсуліну яка необхідна людині, визначається лікарем на основі обстеження. Саме враховуючи отримані результати дослідження помпа автоматично (попередньо запрограмовано) вводить необхідну кількість інсуліну. 
 
Деякі помпи можуть регулювати базальні дози на основі показників рівня цукру в крові безперервного монітора глюкози. Відзначимо, що базальним інсуліном називаються малі та постійні дози інсуліну. Так людина може мати кілька базальних доз у певну годину протягом дня. Це пояснюється тим, що тіло потребує різної кількості фонового інсуліну у певний час. 

Також інсулінові помпи можуть вводити болюс інсуліну, додаткову дозу, яка вводиться вручну. 

Характеристика інсулінової помпи

Розмір помпи залежить від моделі пристрою, зазвичай він не перевищує розміри колоди карт.

Також інсулінова помпа містить насос, який носиться поза тілом та складається з екрана дисплея, місця для інсулінового контейнера та тонкої канюлі, яка прикріплюється до тіла. Найчастішим місцем для кріплення канюлі є живіт, плече, сідниці або стегно. 

Вузький кінець трубки поміщається в підшкірну клітковину під шкірою та закривається прозорою пов’язкою, аби уникнути зміщення. 

Вибір інсулінової помпи є індивідуальним, на це впливатиме вік, тип діабету. Помпа змінюється відповідно до рекомендацій виробника. Наприклад, препарати інсуліну швидкої дії, необхідно замінювати кожні 6 днів. Місце кріплення помпи також потрібно змінювати аби запобігти зниженню засвоєння інсуліну. 

Переваги та мінуси використання пристрою

Плюси:
  1. Відсутність необхідності у щоденних ін’єкціях інсуліну.
  2. Можливість введення болюсної дози.
  3. Точність введення препарату у порівнянні з інсуліновою ручкою.
  4. Можливість у деяких випадках безперервно відстежувати рівень цукру в крові, та за необхідності вводити інсулін.
Мінуси:
  1. Необхідність в практиці та навчанні. Саме тому пристрій більш відповідний для дорослих.
  2. Більша вартість, ніж щоденні ін’єкції інсуліну.
  3. Необхідність в наявності запасного методу введення інсуліну на випадок несправності насоса.
Важливо розуміти, що інсулінова помпа це один з інструментів у лікуванні цукрового діабету. Іншу вагому роль в управлінні захворювання покладено на регулярний моніторинг рівня цукру в крові, правильне харчування, активний спосіб життя.
 
Враховуючи переваги інсулінової помпи, потрібно практикуватися у її використанні та співпрацювати зі своїм лікарем, аби зрозуміти чи підходить вибраний пристрій саме для вас. Також важливо при виборі інсулінової помпи враховувати безліч факторів, від водонепроникності, розмірів, необхідності у навчанні до безпосередньо типу пристрою.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм