Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гестаційний діабет: основні прояви захворювання під час вагітності

Гестаційний діабет: основні прояви захворювання під час вагітностіПід час вагітності з організмом жінки можуть відбуватися різні зміни, від коливання гормонів до зміни рівня цукру в крові.

Щодо останнього, то досягання високого рівня цукру в крові під час вагітності діагностується як гестаційний діабет. Механізм його розвитку полягає в неможливості організму продукувати необхідний інсулін під час вагітності, що і спричиняє підвищення рівня глюкози.
 
Захворювання зазвичай розвивається між 24-м і 28-м тижнями вагітності. Також гестаційний діабет поділяють на два класи. Так клас А1 використовується для опису гестаційного захворювання, яким можна керувати лише за допомогою дієти. Тоді при класу A2 необхідний інсулін або пероральні препарати.
 
Одразу зауважимо, що гестаційний діабет не є ознакою наявності діабету до вагітності чи формування його після. Однак ризики ЦД 2 типу у майбутньому можливі.

Характерні ознаки

  1. Швидка стомлюваність.
  2. Порушення зору («туман» перед очима).
  3. Часті позиви до сечовипускання.
  4. Спрага.
Не є виключенням, коли симптоми відсутні або мають легкий перебіг.

Основні причини

Як зазначалося вище, гестаційний діабет виникає на фоні неможливості організму продукувати необхідний інсулін під час вагітності.
 
Причина переважно полягає у високому рівні гормонів, які впливають на плаценту, допомагають підтримувати вагітність та також роблять тіло стійким до інсуліну. Відповідно сильна резистентність до інсуліну та аномальне підвищення глюкози в крові й спричиняє гестаційний діабет.

Підвищені ризики з розвитку захворювання мають жінки, що ведуть малорухомий спосіб життя, в анамнезі мають ожиріння, високий артеріальний тиск, синдром полікістозних яєчників, випадки діабету у когось з родини.

Діагностика та тактика лікування

Сьогодні більшість лікарів регулярно перевіряють вагітних на ознаки гестаційного діабету, враховуючи невиражену клінічну картину захворювання на початку.
 
З цією метою проводиться провокаційний тест на глюкозу. Під час нього випивається розчин глюкози, а через годину отримується аналіз крові. Якщо рівень цукру в крові високий, спеціаліст може провести оральний тест на толерантність до глюкози. Це вважається двоетапним тестуванням.

Тактика лікування обиратиметься залежно від рівня цукру в крові протягом дня. Однак основою успішної терапії є внесення корективів у спосіб життя, з дотриманням дієти контролюючи при цьому рівень цукру до і після їжі, заняттям спортом.

Якщо дієти та фізичних вправ недостатньо для контролю рівня цукру в крові, можуть знадобитися ін'єкції інсуліну.

При відсутності вчасного лікування існують ризики розвитку ускладнень як для матері, так і для дитини, до, під час і після народження. Наприклад, передчасні пологи, гіпертонія, прееклампсія, родові травми у дитини  та ін..

Щоб уникнути цих ускладнень, потрібно вжити всі необхідні для цього заходи, насамперед проходити допологові огляди та дотримуватися рекомендованого лікарем плану лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм