Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична кома: наслідки порушення рівня глюкози в крові

Діабетична кома: наслідки порушення рівня глюкози в кровіОбізнаність в симптомах діабетичної коми особливо важлива для пацієнтів з цукровим діабетом та їх близьких. Адже даний стан є одним з ускладнень цукрового діабету, що становить загрозу для життя. Діабетична кома викликає втрату свідомості, з якої неможливо прокинутися без надання медичної допомоги.  Нагадаємо, що кома є тривалим та глибоким станом втрати свідомості. Люди в комі не реагують, але все ще живі.

За статистичними даними більшість випадків діабетичної коми виникає у людей з діабетом 1 типу. При цьому наявність іншого типу не виключає ймовірність розвитку ускладнення.

Основні причини

Механізм розвитку діабетичної коми полягає у порушенні показників цукру в крові, тобто коли рівень глюкози стає занадто низьким або занадто високим. Це може бути спричинено різким його зниженням (гіпоглікемія), діабетичним кетоацидозом (накопичення хімічних речовин, які називаються кетонами в крові) та діабетичним гіперосмолярним синдромом при діабеті 2 типу (високий рівень цукру в крові).
 
Як зазначалося вище будь-хто, хто має діабет ризикує отримати пов’язану з діабетом кому. Однак люди з цукровим діабетом 1 типу мають більше шансів впасти в кому, пов’язану з діабетом, через діабетичний кетоацидоз або різко низький рівень цукру в крові. Це пояснюється тим, що люди з діабетом 1 типу завжди потребують інсуліну і мають ширший діапазон рівня глюкози в крові.

Пацієнти ж з діабетом 2 типу мають більше шансів впасти в кому, пов’язану з діабетом, через гіперосмолярний гіперглікемічний стан. 

До інших факторів ризику захворювання можна віднести перенесені травми та оперативні втручання, пропуск однієї або кількох доз інсуліну або прийом занадто великої кількості препарату, вживання алкоголю або психоактивних речовин.

Характерні ознаки

Одразу зауважимо, що не існує чіткої клінічної картини, адже ознаки діабетичної коми можуть відрізнятися залежно від типу діабету.
 
До прикладу при низькому рівні цукру в крові та зниженні його до серйозних показників у пацієнта виникатиме втома, дратівливість та тривожність, голод та спрага, нудота, пітливість долонь, порушення координації рухів. 

Про розвиток діабетичного кетоацидозу та його наслідків свідчитиме спрага та сухість у роті, високий рівень цукру в крові, свербіж шкіри, прискорене дихання, характерний «фруктовий» запах з рота, біль в животі.

Симптоми того, що хворий можете бути в зоні ризику діабетичного гіперсмолярного синдрому включатимуть високий рівень цукру в крові, судоми, спантеличеність.

Негайного звернення до лікаря потребують випадки з приєднанням блювання, утрудненого дихання, слабкості та запаморочення.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед важливо визначити причину діабетичної коми, за допомогою встановлення історії хвороби, фізикального огляду та лабораторних досліджень крові, включаючи визначення рівня глюкози та кетонів.
 
Тактика лікування буде направлена на нормалізацію стану пацієнта шляхом внутрішньовенного введення рідини. Хворий також можете отримати інсулін, добавки при зниженому рівні натрію, калію або фосфату. При гіпоглікемічній комі проводиться ін’єкція глюкагону (за наявності) для усунення дії інсуліну або внутрішньовенне введення глюкози.

Загалом лікування коми, пов’язаної з діабетом, залежить від причини. Але всі випадки потребують лікування в стаціонарі. 

Стан пацієнта має одразу покращитися при нормалізації рівня цукру в крові.

Досить важливим моментом для пацієнтів з цукровим діабетом є застосування спеціальних браслетів, де будуть вказані відомості про стан, щоб за необхідності інші вчасно могли зв’язатися з екстреною медичною допомогою.

Найефективнішим методом запобігання діабетичної коми є контролювання наявного діабету та відповідно рівня цукру в крові. За необхідності придбайте для особистого користування пристрій для вимірювання глюкози, глюкометр.

Ознайомитися з різновидами гаджету та придбати найбільш відповідний пристрій можливо в медичному маркеті ITMED.
Інші способи запобігання розвитку діабетичної коми включають дотримання дієти, вчасне розпізнавання симптомів, фізична активність, відмова від алкоголю. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм