Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична кома: як розпізнати перші прояви порушення?

Діабетична кома: як розпізнати перші прояви порушення?Діабетична кома - це патологічний стан, що являє собою ускладнення цукрового діабету та може становити загрозу для життя. 

Відповідно, якщо у вас цукровий діабет з наступним розвитком небезпечно високого рівня цукру в крові (гіперглікемія) або навпаки - критичного низького рівня цукру (гіпоглікемія), можливі ризики діабетичної коми.
 
Відмітимо, що при відсутності лікування діабетична кома може призвести до летального результату. Але при цьому даному патологічному стану можливо запобігти, насамперед дотримуючись плану з лікування ЦД.

Які характерні симптоми при діабетичній комі?

Діабетичній комі передують симптоми гіпо- або гіперглікемії.

Так, при високому рівні цукру в крові (гіперглікемія), виникають наступні скарги:
  • підвищена спрага та сухість в роті;
  • часте сечовипускання;
  • загальна слабкість;
  • нудота та блювання;
  • больові відчуття у животі;
  • прискорене серцебиття та задишка;
  • специфічний (фруктовий) запах з ротової порожнини.
До ознак гіпоглікемії належать:
  • поява тривожності;
  • слабкість;
  • відчуття голоду;
  • надмірне потовиділення;
  • нудота;
  • запаморочення.
Не є виключенням коли можлива відсутність попереджувальних ознак зниженого рівня цукру в крові.
 
Саме тому так важливо хворим з цукровий діабетом моніторити показники рівня глюкози в крові за допомогою глюкометру. Відповідний прилад можливо придбати в медичному маркеті ITMED. При цьому в наявності є пристрої різної цінової категорії та відповідно з можливими додатковими функціями.
 
Оскільки діабетична кома потребує надання невідкладної медичної допомоги, при появі симптомів зниження або підвищення рівня цукру з відчуттям можливої втрати свідомості варто одразу викликати швидку допомогу. 

Які фактори підвищують ризики розвитку діабетичної коми?

Гіпо- або гіперглікемія можуть спричинити тяжкі патологічні стани, що своєю чергою призводять до діабетичної коми.
 
До можливих провокуючих факторів можна віднести діабетичний кетоацидоз, коли внаслідок “голоду” в м'язових клітинах відбувається розщеплення запасів жиру, внаслідок чого утворюються токсичні сполуки (кетони). Діабетичний кетоацидоз виникає при ЦД 1 типу, рідше при ЦД 2 типу або гестаційному діабеті.
Також у майже у 50%  осіб з діабетичним гіперосмолярним синдром виникає діабетична кома. Це синдром характеризується перевищенням рівня цукру в крові понад 33,3 ммоль/л, що робить кров густою.  
 
Відзначимо, що кожен, хто страждає на цукровий діабет, піддається можливому розвитку діабетичної коми, однак підвищені ризики стосуються осіб, що мають проблеми з постачанням інсуліну (при використанні інсулінової помпи, неправильних ін'єкцій інсуліну); перенесли оперативні втручання та травми; мають супутні патології (патології нирок, серцева недостатність); погано контролюють перебіг ЦД, в тому числі неправильно харчуючись, не приймаючи ліки та вживаючи алкоголь.

Діагностика та тактика лікування

При розвитку діабетичної коми життєво важливим є проведення швидкої діагностики. Вона включатиме фізикальний огляд, лабораторні дослідження (визначення рівня цукру в крові, кетонів, азоту або креатиніну та ін.).
 
Тактика лікування залежатиме від показників глюкози, тобто надто високий чи низький рівень цукру в крові. Допомога надається в негайному порядку, оскільки високі ризики пошкодження мозку та навіть летальний результат.
Якщо рівень цукру в крові занадто високий призначаються внутрішньовенні рідини, з додаванням фосфатів, натрію та калію, інсулін.
Якщо рівень цукру в крові занадто низький доцільним буде надавання глюкагону (гормон, що підвищує рівень цукру в крові), внутрішньовенної інфузійної терапії з 50% розчином декстрози.
 
З метою запобігання діабетичної коми необхідно регулярно дотримуватися моніторингу показників глюкози, слідкувати за харчуванням, приймати ліки відповідно до інструкцій та при необхідності коригувати їх прийом з лікарем.
Також ваші близькі повинні бути обізнані у ранніх проявах екстремального рівня цукру в крові та необхідних діях при цьому. Так якщо ви втратите свідомість, хтось повинен мати можливість викликати швидку допомогу.
Доцільним буде носити браслет де буде вказано відповідний діагноз. Це буде також важливим в екстрених ситуаціях.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм