Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зниження рівня прогестерону: симптоми гормонального порушення

Зниження рівня прогестерону: симптоми гормонального порушенняПрогестерон - це жіночий статевий гормон, що продукується переважно в яєчниках після щомісячної овуляції. 

Цей процес є надважливою частиною менструального циклу та його регуляції, перебігу вагітності. Механізм підготовки матки до вагітності полягає в тому, що після овуляції прогестерон забезпечує потовщення слизової матки для можливого запліднення яйцеклітини. У тому випадку якщо заплідненої яйцеклітини немає, рівень прогестерону падає і починається менструація. І навпаки - при імплантації заплідненої яйцеклітини в стінку матки, прогестерон допомагає підтримувати слизову оболонку матки протягом всієї вагітності.

Прогестерон відіграє важливу роль й у період лактації. У чоловіків також продукується незначна кількість прогестерону, що необхідно для розвитку сперматозоїдів.

Які фактори впливають на зниження прогестерону?

  1. Ендокринні порушення.
  2. Запальні процеси жіночих статевих органів хронічного характеру.
  3. Надмірні фізичні навантаження.
  4.  Жорсткі дієти.
  5. Онкологія.
  6. Сильний стрес.
  7. Приймання певних лікарських препаратів (види знеболювальних, антибіотиків).
Враховуючи функції прогестерону особливе занепокоєння зниження його рівня повинно викликати у дітородному віці. Так можлива поява труднощів при спробах зачаття чи зі збереженням вагітності.

Основні прояви порушення

Прояви гормонального порушення будуть залежати від стану жінки.
Так у тому випадку, якщо жінка не вагітна, а зниження рівня прогестерону відбувається можливий розвиток наступних симптомів:
  • головний біль, мігрень;
  • порушення менструального циклу, болючість при менструації;
  • коливання настрою, з можливою появою депресії, тривожності;
  • слабкість;
  • порушення терморегуляції;
  • надмірна чутливість грудей;
  • порушення сну;
  • формування кіст у грудях та яєчниках;
  • маткові обільні кровотечі між періодами менструації.
Період вагітності потребує належного рівня прогестерону, аби створити необхідні умови для підтримки маткою дитини. В протилежному випадку, коли рівень продукування гормону знижується спостерігаються маткові кровотечі та високі ризики викидня.
 
Також відмітимо, що на тлі низького рівня прогестерону інший гормон - естроген, стає домінуючим, викликаючи ряд наступних порушень у вигляді:
  • ПМС;
  • збільшення маси тіла;
  • коливання настрою та зниження лібідо;
  • формування фібром.

Діагностика та тактика лікування

Визначити рівень прогестерону лікар може завдяки лабораторному дослідженню крові. При врахуванні “норми” прогестерону береться до уваги стать людини та її вік. Наприклад, у період менопаузи рівень гормону стає значно нижчим.
У жінок беруться до уваги й інші фактори: період вагітності або день менструального циклу. Так рівень прогестерону коливається протягом менструального циклу. Він досягає піку приблизно за сім днів до менструації та може змінюватися протягом одного дня.
 
Тактика буде залежати від клінічної картини. Тому якщо симптоми порушення є відсутніми терапія може не знадобитися. Однак у тому випадку, якщо виникають проблеми при зачатті проводиться гормональна терапія. Інколи при менопаузі рівень гормону коригується шляхом комбінації естрогену та прогестерону.
Додатково рекомендоване застосування природних засобів для підвищення низького рівня прогестерону, насамперед шляхом харчування (збільшення продуктів багатих на вітамін С, В, цинку) та контроль рівня стресу.
 
Відмітимо, що будь-яка гормональна терапія повинна призначатися лікарем, а не самостійно.
Саме лікар обере найбільш відповідну тактику та при необхідності внесе корективи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм