Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Піквіка: основні симптоми порушення дихання на тлі ожиріння

Синдром Піквіка: основні симптоми порушення дихання на тлі ожирінняРізкий набір ваги є тим станом, що повинен викликати особливе занепокоєння, насамперед серед осіб, що ведуть здоровий спосіб життя та правильно харчуються. Факторів, що впливають на збільшення маси тіла безліч, у більшості випадків це ураження щитоподібної або надниркових залоз. Однак не є виключенням розвитку рідкісної патології під назвою “синдром Піквіка”. Коли за короткий проміжок часу вага збільшується з приєднанням порушення дихання. Що це за стан та чому він виникає? З'ясуємо далі.

Синдром Піквіка (синдром ожиріння-гіповентиляції) - це патологічний стан для якого є характерним розвиток недостатності альвеолярного дихання на тлі ожиріння, тобто людина стає не в змозі дихати глибоко й швидко. 
 
Назва синдрому походить від назви літературного твору Чарльза Діккенса (зазнач. “Посмертні записки Піквінського клубу”), де було описано одного із персонажів як чоловіка з надлишковою вагою який постійно спав. 
 
Механізм розвитку порушення альвеолярного дихання (гіповентиляція альвеол) полягає в стрімкому наборі вазі, внаслідок чого серцева  дихальна система не в змозі адаптовуватися до виниклих змін.  Як наслідок альвеолярна гіповентиляція викликає зниження рівня кисню в крові, з підвищенням показників вуглекислого газу. 
 
За статистичними даними більшість випадків виникають серед чоловічої статі, вікової категорії 40-60 років.  

Основні причини

На сьогодні основної причини, що викликає синдром Піквіка не встановлено. 
Однак до провокуючих факторів належить розвиток наступних станів:
  • Спадковий фактор, тобто наявність форм ожиріння у когось з близьких родичів (близько 10% випадків синдрому Піквіка при зайвій вазі).
  • Пережитий сильний стрес.

Якими симптомами супроводжується синдром Піквіка?

Синдром має поетапний розвиток, від порушення дихання, деформації грудного відділу хребта (кіфоз) до розвитку альвеолярної гіповентиляції (порушення зовнішнього дихання). Внаслідок недостатнього потрапляння кисню до організму виникає хронічна гіпоксія, що спричиняє собою ряд ускладнень. 

До загальних скарг, що виникатимуть при розвитку синдрому Піквіка належать:
  • надлишкова вага (ожиріння): жирова тканина накопичується в районі живота, на внутрішніх органах - абдомінальне ожиріння;
  • надмірна сонливість в денний час;
  • набряки;
  • артеріальна гіпертензія;
  • порушення дихання (задишка як при фізичному навантаженні, так і в стані спокою);
  • синдром апное (внаслідок тиску жиру на органи дихання під час знаходження в положенні лежачи, насамперед коли людина спить).
Внаслідок дефіциту кисню та розвитку хронічної гіпоксії у хворого виникає головний біль, запаморочення, синюшність шкіри та слизових оболонок. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу потребує комплексне обстеження, з метою підтвердження синдрому та виключення інших схожих за перебігом патологій (насамперед, синдром обструктивного апное сну). Тому проводиться ряд інструментальних й лабораторних методів:
  • фізикальний огляд (встановлення ІМТ);
  • спірометрія;
  • лабораторні дослідження крові;
  • полісомнографія;
  • рентгенографія;ЕКГ;
  • ЕХО-КГ.
Тактика лікування синдрому Піквіка насамперед буде направлена на нормалізацію маси тіла. З цією метою хворому призначається спеціально підібраний раціон, фізична активність під контролем лікаря, при показаннях спеціальні медикаментозні препарати, що впливають на процес розщеплення жирів. При відсутності результату від консервативної терапії можливе проведення оперативного втручання (зменшення об'єму шлунку - баріатрична хірургія).
 
В процесі схуднення важливо забезпечити хворого киснем (оксигенотерапія), відповідними медикаментозними препаратами. Так зазвичай в домашніх умовах хворий забезпечується приладом для проведення кисневої підтримки через маску. При виникненні необхідності в тривалій кисневій підтримці, придбати кисневий концентратор Ви зможете в медичному маркеті ITMED за доступною ціною та відповідного об'єму. 
 
Пам'ятайте, про катастрофічні наслідки ожиріння на організм. При відсутності лікування зайва вага викликає ураження зі сторони серця та дихальної системи, ймовірність зупинки дихання під час сну, що відповідно небезпечно високими ризиками летального результату.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм