Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нецукровий діабет: симптоми, причини та методи лікування

Нецукровий діабет: симптоми, причини та методи лікування Міністерство охорони здоров'я наголошує, що випадки нецукрового діабету стають все поширенішими. Насамперед це пов'язано зі збільшенням випадків оперативного втручання на головному мозку, гіпофізі та наслідків травм голови. Розберемо детальніше в чому зв'язок цих порушень та як вчасно простежити симптоми нецукрового діабету. 

Нецукровий діабет - це патологічний стан, симптомокомплекс, що пов'язується ураженням гіпофізу та гіпоталамусу. Проявляється у вигляді спраги та виділенням надмірної кількості сечі за добу (без належної терапії до 15 літрів за добу, що викликає своєю чергою зневоднення). 
 
Механізм розвитку НД полягає насамперед в дефіциті гормону вазопресину (антидіуретичний гормон), що відповідає за регуляцію водного балансу в організмі - центральний нецукровий діабет. Це може бути викликано травмами, пухлинами гіпоталамуса, пошкодженням задньої частки гіпофіза. Також не є виключенням коли при ушкодженнях нирок (наприклад, гіперкальціємія), ниркові канальці втрачають чутливість до дії вазопресину - нирковий нецукровий діабет. 

Провокуючі фактори захворювання

  1. Черепно-мозкова травма.
  2. Перенесені інфекційні процеси, насамперед що супроводжуються ураженням мозку.
  3. Перенесені оперативні втручання на мозку.
  4. Порушене функціонування гіпоталамуса, гіпофіза, в тому числі й новоутворення.

Які симптоми вказують на розвиток нецукрового діабету?

Основною скаргою хворих на нецукровий діабет є надмірне сечовипускання та стале відчуття спраги. При цьому сеча не має запаху та є прозорою. 

Додатково виникають наступні симптоми:
  • нудота та блювання;
  • головний біль;
  • відчуття голоду внаслідок розтягнення стінок шлунку при надмірному вживанні води;
  • прискорене серцебиття, зниження артеріального тиску;
  • надмірна сухість шкірних покривів;
  • порушення режиму сну;
  • коливання настрою, неврози.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі даних анамнезу, аналізу клінічної картини. Підтвердження захворювання та встановлення його причини базуватиметься за результатами наступних обстежень:
  • лабораторні аналізи крові, сечі;
  • МРТ гіпоталамо-гіпофізарної ділянки;
  • проби з обмеженням рідини та вазопресину;
  • УЗД.
Основою лікування нецукрового діабету є проведення замісної гормональної терапії - аналог вазопресину пролонгованої дії. Шляхом якої відбувається компенсація дефіцитних гормонів в організмі. 
 
Відповідно паралельно відбувається лікування провокуючого захворювання, наприклад травма голови.
 
Важливим етапом у лікуванні є внесення корекції у спосіб життя пацієнта, складання індивідуального раціону з метою усунення зайвого навантаження на нирки. Насамперед це необхідно при нирковому НД. Додатково при даній формі відбувається лікування набутих уражень нирок та електролітніх розладів. 
 
При проведенні лікування хворі з нецукровим діабетом можуть жити повноцінним життям. Звісно, що окрім гормональної терапії вони повинні дотримуватися водного балансу. 
 
При появі вище зазначених симптомів обов'язково зверніться до лікаря, а також не забувайте про профілактичні огляди в ендокринолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм