Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеопороз: основні причини крихкості кісток

Остеопороз: основні причини крихкості кістокОстеопороз входить до найбільш поширених патологій сьогодення, наряду з захворюваннями серця, онкологією та цукровим діабетом. Тому розберемо детальніше, які фактори провокують розвиток даного порушення та які симптоми будуть вказувати на ураження кісткової тканини.

Остеопороз - це патологічний стан системного характеру, що характеризується зниженням щільності кісткової тканини внаслідок вимивання солей кальцію. Це як наслідок супроводжується підвищенням ламкості кісток. 
 
В зоні ризику в першу чергу знаходяться люди похилого віку (після 50 років), насамперед жінки. Це пов'язано з гормональними змінами при розвитку менопаузи, коли знижується продукування гормонів, що відповідають за регуляцію процесів обміну кальцію.
 
В залежності від причини виникнення остеопорозу розрізняють його первинну форму, що пов'язана з віковими змінами та вторинну - виникає на тлі інших захворювань та неправильного способу життя. При чому вторинна форма остеопорозу виникає й в осіб молодого віку.

Основні причини

  1. Спадковий фактор.
  2. Наявність в анамнезі частих переломів.
  3. Дефіцит маси тіла з відповідним нераціональним харчуванням (дефіцит вітаміну D та мікроелементів).
  4. Шкідливі звички (вживання алкоголю, паління).
  5. Малорухомий спосіб життя.
  6. Наявність в анамнезі цукрового діабету, целіакії, ревматоїдного артриту, хвороби Крона тощо.
Особливо ризик розвитку остеопорозу підвищується при сукупності вищезазначених факторів. 

Які симптоми вказують на розвиток остеопорозу?

На жаль остеопороз є досить “мовчазним”, та дає про себе знати при появі першого нетипового перелому, який би в нормі при нормальній кістковій масі не виник.
Які ж прояви захворювання повинні викликати занепокоєння? Так на початку у хворого можуть виникати скарги на появу больових відчуттів в спині та попереку, випадіння волосся та крихкість нігтів, руйнування зубів. Також виникають нічні судоми в нижніх кінцівках.
 
При набиранні обертів, остеопороз викликає зміну постави, укорочення зросту (на 1,5-2 см), біль в грудному й поперековому відділах хребта та порушення зі сторони зубів (пародонтоз). Небезпекою є те, що ці симптоми неспецифічні та можуть свідчити про розвиток інших порушень в організмі або просто списуватися на вікові зміни.
 
Внаслідок того, що ураження зазнають всі кістки одночасно, перелом може виникнути у будь-якій ділянці при завданні навіть незначного навантаження на кістку. Особливу небезпеку становить розвиток перелому шийки стегна та компресійний перелом хребців, що можуть у результаті викликати інвалідизацію хворого (інколи навіть летальний результат). 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу забезпечуватиметься шляхом проведення ряду інструментальних й лабораторних методів дослідження, насамперед це:
  • лабораторні дослідження крові (ЗАК, біохімія, ТТГ тощо) та сечі;
  • КТ-денситометрія, яка відрізняється від звичайної комп'ютерної томографії забезпеченням визначення різних кісткових структур;
  • КТ й МРТ;
  • рентгенографія.
Лікування буде направлено на підвищене продукування клітин кісткової тканини (остеобластів). Так проводиться медикаментозна терапія з призначенням гормонозамінювальних препаратів (при дефіциті естрогену), біофосфонатів, препаратів кальцію з вітаміном D та інших мінеральних комплексів, що забезпечать відновлення мінерального складу кісток.
 
Додатково до лікування приєднується ЛФК, збалансоване харчування з переважанням в раціоні продуктів кальцію та відмова від шкідливих звичок.
 
Пам'ятайте, що остеопороз має безсимптомний перебіг. Тому враховуючи всі фактори ризику слідкуйте за станом свого здоров'я та вчасно проходьте всі профілактичні огляди. Запобігання остеопорозу насамперед залежить від вашого способу життя, незалежно від того скільки Вам років!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм