Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Акромегалія: основні симптоми розвитку пухлини в гіпофізі

Акромегалія: основні симптоми розвитку пухлини в гіпофізіУ кожного акромегалія розвивається по-різному, з зовсім непомітних порушень. Так хтось не зміг одягнути обручку на палець, а комусь взуття стало раптово замале. Однак небезпечним є те, що виниклі симптоми не викликають занепокоєння, а можуть лише пов'язуватися з ймовірними набряками. Рідко при виникненні даної проблеми відбувається звернення до лікаря. Тому розберемо детальніше, що провокує акромегалію та чи існує лікування даного недугу.

Акромегалія - це патологічний стан, що характеризується формуванням пухлини в гіпофізі (залоза, що локалізується в головному мозку). Через пухлину відбувається надмірне продукування гормону росту (соматотропний гормон), що проявляється у вигляді збільшення лицевої частини черепа, кистей та ін. 
 
Відмітимо, що акромегалія належить до ряду складних та орфанних захворювань та у більшості випадків діагностується у віці 25-40 років, тобто при завершенні фізіологічного росту. 
Патологічний процес виникає з формування невеликої пухлини в гіпофізі, яка повільно руйнує організм та життя людини. В першу чергу це проявляється зовнішньо, відбувається непропорційний ріст кісток, хрящів та м'яких тканин. 

Причини

При акромегалії відбувається надмірне виділення гормону росту. До ймовірних причин належать наступні стани:
  • новоутворення ЦНС;
  • гормон продукується у надмірній кількості пухлинами поза гіпофізом (наприклад, пухлини підшлункової залози) або безпосередньо гіпофізом;
  • черепно-мозкові травми.
Відмітимо, що в нормі соматотропний гормон у дорослому віці виділяється невеликими порціями в кров!

Які симптоми будуть вказувати на розвиток акромегалії?

Зовнішньо спостерігається збільшення випнутих частин обличчя. Додатково виникають наступні порушення:
  • головний біль;
  • зниження статевого потягу;
  • порушення пам'яті;
  • нудота та блювання;
  • задишка;
  • надмірне потовиділення;
  • зниження гостроти зору;
  • шкірний покрив стає грубим та потовщеним;
  • біль в суглобах.
Оскільки відбувається порушення у функціонуванні всього організму, додатково до патологічного процесу приєднуються ендокринні патології (цукровий діабет, гіпогонадизм), ураження суглобів. Висока ймовірність летального результату саме при ураженні серцево-судинної системи.

Діагностика та тактика лікування

З метою встановлення діагнозу - акромегалія, окрім аналізу клінічної картини та зовнішнього огляду, проводяться КТ та МРТ, лабораторні аналізи. В першу чергу на встановлення рівня гормону росту. 
Діагностика потребує комплексного підходу, адже дуже часто є випадки коли наслідки акромегалії розглядаються окремо від захворювання.
 
Тактика лікування полягає в проведенні комплексної терапії. На початковому етапі проводиться видалення новоутворення в гіпофізі з наступним опроміненням. Опісля відбувається обов'язкова медикаментозна терапія яка потребує регулярного введення препарату, що пригнічує надмірне виділення гормону росту. 
 
При відсутності лікування захворювання викликає незворотні зміни зі сторони всіх органів та систем та скорочує тривалість життя. Саме ж лікування є дорогим, та у більшості випадків покривається самими пацієнтами, а не державою. 
 
Важливо розуміти, що при вчасному діагностуванні та належному лікуванні людина з акромегалією може жити повноцінним життям. Тому як і при інших захворювання, головне при появі тривожних симптомів відразу звернутися до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм