Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вузловий зоб: основні причини розвитку новоутворення в щитоподібній залозі

Вузловий зоб: основні причини розвитку новоутворення в щитоподібній залозіЗоб являє собою стан при якому спостерігається збільшення щитоподібної залози. Існує декілька різновидів зобу, в залежності від причини, що його викликає. Так, наприклад простий зоб виникає на тлі йододефіциту, найчастіше у підлітковому віці. Наразі розберемо нетоксичний вузловий зоб, його причини виникнення та основні прояви.

Нетоксичний вузловий зоб - це патологічний стан, що характеризується розвитком вогнищевих змін в структурі щитоподібної залози, а саме утворення у вигляді вузла. При цьому даний тип зобу виникає у хворого в стані еутиреозу, тобто при зберіганні нормального функціонування щитоподібної залози з задовільними показниками рівня гормонів. 
За статистичними даними жінки більш схильні до захворювання. 

Які фактори впливають на розвиток зобу?

  1. Спадкова схильність.
  2. Дефіцит йоду.
  3. Наявність в анамнезі тиреоїдиту (аутоімунний, інфекційний).
  4. Посилене продукування ТТГ.
  5. Травми щитоподібної залози.
  6. Гіперплазія фолікулів щитоподібної залози.
Відмітимо, що вплив факторів на розвиток нетоксичного вузлового зоба є безліч й вони можуть мати комплексний характер.

Основні прояви нетоксичного вузлового зоба

Захворювання має повільний розвиток, тому тривалий час може не мати ніяких проявів порушення зі сторони щитоподібної залози.
 
Однак згодом зовнішньо стають помітними вузлові зміни зі сторони щитоподібної залози. На початку вузол візуалізується при закиданні голови назад, а згодом спостерігається стає яскраво виражена асиметрія шиї та збільшення її в обводу.

Додатково при поступовому збільшенні зобу хворого починають турбувати наступні симптоми:
  • кашель;
  • задишка;
  • порушене ковтання (дисфагія), відчуття стороннього тіла в горлі;
  • коливання АТ;
  • запаморочення;
  • стиснення (компресія) суміжних тканин.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення збору анамнезу, аналізу клінічної картини та фізикального огляду. Додатково проводиться ряд лабораторних досліджень крові, в першу чергу на визначення рівня ТТГ (при зобі буде нормальний рівень).
 
Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом УЗД щитоподібної залози, сцинтиграфії, КТ та МРТ.  При необхідності доцільним буде проведення тонкоголкової біопсії вузла, з метою виключення розвитку злоякісного процесу або його високих ризиків та встановлення подальшої тактики лікування (моніторинг або оперативне втручання).
При нетоксичному вузловому зобі тактика лікування полягатиме у проведенні медикаментозної терапії або хірургічного втручання.
 
Показанням до проведення оперативного втручання з видалення вузлового зоба є діагностування злоякісного новоутворення або високі ризики його “переродження”, зоб досягає великих розмірів та викликає компресію дихальних шляхів, діагностовано загрудинний зоб (коли частина збільшеної щитоподібної залози розташовується біля яремної вирізки грудини). Об'єм операції також буде залежати від її показань, тобто  якщо це рак, то проводиться тотальне видалення щитоподібної залози. В інших випадках тиреоїдектомія зазвичай субтотальна.
 
Медикаментозна терапія проводиться при виключенні показань до операції та полягає в призначенні замісної гормональної терапії.
Попередньо тривалий період відбувається спостереження за зобом з проходженням УЗД, сцинтиграфії. 
 
Важливо враховувати безсимптомний перебіг захворювання на початкових етапах. Тому рекомендовано проходити обов'язкові щорічні профілактичні огляди у лікаря ендокринолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм