Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гормони: симптоми гормонального збою та їх вплив на організм

Гормони: симптоми гормонального збою та їх вплив на організмПри виникненні певних порушень зі сторони функціонування організму, будь-то збільшення маси тіла або порушення МЦ у більшості випадків починають “звинувачувати” гормони. Чи дійсно коливання рівня гормонів може вплинути на виникнення тих чи інших патологічних станів та як тримати ендокринну систему у відповідному тонусі? З'ясуємо далі.

Гормони - це біологічні активні речовини, які продукуються клітинами залоз внутрішньої секреції.

Які симптоми будуть вказувати на гормональне порушення?

  1. Емоційна нестабільність. 
  2. Зміна розміру та форми грудей.
  3. Шкіра втрачає еластичність, стає сухою.
  4. Порушення МЦ у жінок.
  5. Надмірне потовиділення.
  6. Посилений ріст волосся у неналежних для цього місцях.
  7. Постійна втома (хронічного характеру).
  8. Порушення сну (сонливість або безсоння).
  9. Зміна апетиту (його зниження або навпаки неконтрольоване вживання їжі). 
Бути обізнаним у загальних симптомах гормонального порушення важливо, оскільки це дасть можливість вчасно запобігти ускладненням.  

Гормони та зайва вага

Гормонів є досить великий різновид, що по різному впливають на обмін речовин. Їх вплив варіюється від вираженого до нейтрального. Безпосередньо на масу тіла мають вплив статеві гормони, глюкокортикостероїди, що продукуються наднирниками, тим паче деякі з них можуть мати лише тимчасову дію, як у випадку з пролактином.
 
Одним із головних факторів, що регулює обмін речовин є рівень інсуліну в крові. Саме тому при зверненні до лікаря пацієнта з ожирінням й проводиться першочергово обстеження ендокринної системи з виключенням можливої з її сторони патології.
 
Одним із чинників, що пов'язує гормони та надмірну масу тіла є стрес. Так коли ми нервуємо виділяється надмірна кількість стресових гормонів - адреналін, кортизол та ін. Підвищується артеріальний тиск та рівень інсуліну. Тобто відбуваються ті процеси, які закладені еволюцією аби успішно “атакувати”. Допомогти “пом'якшити” протікання стресу може гормон серотонін, який ми ще знаємо, як гормон радості. Одним із простіших методів його отримання є їжа. Відповідно коли стрес стає хронічним, рівень серотоніну знижується, а центри насичення в мозку починають гірше працювати внаслідок чого й відбувається збільшення маси тіла.
Інколи стрес діє навпаки, людина починає худнути!

Тактика

Не варто вдаватися в крайнощі та постійно перевіряти рівень всіх можливих гормонів. По перше це фінансово затратно, а по друге це не завжди дасть можливість встановити порушення. Тому при виникненні певних дискомфортних відчуттів або проходженні профілактичних оглядів, лікар на основі скарг або підозр призначить відповідні дослідження, в тому числі й на рівень тропних гормонів й при необхідності назначить лікування.

Які методи допоможуть підтримувати гормональне здоров'я на високому рівні?

Відмітимо, що на функціонування гормонів впливає не тільки віковий та спадковий фактори, наявні в анамнезі захворювання, але й безпосередньо наш спосіб життя:
  • здорове харчування: обмеження цукру, споживання достатньої кількості йоду, з метою забезпечення продукування тиреоїдних гормонів ;
  • фізична активність;
  • дотримання режиму сну;
  • контроль маси тіла;
  • відмова від шкідливих звичок.
Нормалізувати обмін речовин, знизити рівень цукру та холестерину в крові допоможе препарат “Цістозірам”, який має у своїй основі лише природні компоненти. Перед початком терапії проконсультуйтеся з лікарем, з метою виключення протипоказань.
 
Важливо розуміти, що гормональний баланс необхідний для задовільної роботи всіх органів та систем. Оскільки всі гормони пов'язані так чи інакше між собою, дефіцит одного може продукувати надлишок іншого. Тому почніть зі змін способу свого життя та проходьте профілактичні огляди у спеціалістів, це дасть можливість вчасно виявити порушення та запобігти розвитку ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм