Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аутоімунний тиреоїдит: які симптоми будуть вказувати на розвиток запалення щитоподібної залози?

Аутоімунний тиреоїдит: які симптоми будуть вказувати на розвиток запалення щитоподібної залози?Щитоподібна залоза та її функції є однією з важливих частин нашого організму. Однак як діяти, якщо внаслідок впливу певних факторів цей самий організм починає сприймати клітини органу, що виробляють гормони за “чужинців”? З'ясуємо далі.

Аутоімунний тиреоїдит - це патологічний стан для якого є характерним процес активізації імунної системи з наступним враженням тканин щитоподібної залози та клітин, що продукують гормони. Захворювання має хронічний характер з розвитком запального процесу в органі ендокринної системи. Механізм розвитку захворювання та безпосередньо запалення полягає в утворенні антитіл до власних тканин.
 
За статистичними даними у більшості випадків ураженню піддаються жінки вікової категорії 40-50 років.

Які основні причини розвитку аутоімунного тиреоїдиту?

  1. Тривале приймання йоду, що найчастіше відбувається при самостійному неконтрольованому його дозуванні.
  2. Наявність в анамнезі інфекцій хронічного характеру (наприклад, карієс).
  3. Надмірний вплив з довкілля хлору та фтору.
  4. Спадковий фактор.
  5. Тривале знаходження під сонячними променями.
Відмітимо, що аутоімунний тиреоїдит може мати безбольову форму, що часто виникає на фоні аутоімунного тиреоїдиту після пологів та індуковану форму - виникає на тлі захворювань крові або печінки.

Основні симптоми

Клінічна картина захворювання буде залежати від рівня тиреоїдних гормонів. Так якщо відбувається зниження тироксину та трийодтироніну хворого починають турбувати симптоми гіпотиреозу, а саме:
  • збільшення маси тіла;
  • сонливість, апатія;
  • дискомфортні відчуття в горлі;
  • сухість шкірного покриву, випадіння волосся;
  • можливе збільшення щитоподібної залози.
Більш рідкісними випадками є навпаки стрімке підвищення рівня тиреоїдних гормонів - транзиторний тиреотоксикоз, внаслідок руйнування тканин щитоподібної залози або підвищеної активності органу. Для даного стану характерним буде зниження маси тіла, різкі коливання настрою з переважанням дратівливості, тремор рук.
Відмітимо, що клінічна картина аутоімунного тиреоїдиту є індивідуальною, та буде залежати від особливостей організму.
 
При відсутності вчасного лікування окрім руйнування самої щитоподібної залози, виникає ураження інших органів та систем. Високі ризики розвитку інфаркту, атеросклерозу, онкологічного процесу та ін.

Діагностика та лікування

Окрім проведення фізикального огляду зі встановленням анамнезу, з метою діагностування патологічного процесу проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • лабораторні аналізи крові (біохімія, імунограма, визначення рівня гормонів, ЗАК);
  • УЗД;
  • біопсія.
Тактика лікування полягатиме у проведенні замісної терапії та відновлення функції щитоподібної залози за допомогою призначення нестероїдних протизапальних, імуностимуляторів, бета-адреноблокаторів (при симптомах ураження серцево-судинної системи).
 
У разі розростання щитоподібної залози показане проведення  оперативного втручання.
При виникненні вищезазначених симптомів варто одразу звернутися до лікаря, оскільки важливо запобігти прогресуванню захворювання з розвитком ряду ускладнень. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм