Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток йододефіциту в організмі?

Які симптоми вказують на розвиток йододефіциту в організмі?Йод є одним з найважливіших мікроелементів, який бере участь в синтезі гормонів щитоподібної залози. Йод впливає практично на все в нашому організмі, від зросту, обміну речовин до швидкості біохімічних реакцій. Однак більшість населення може стикнутися з розвитком його дефіциту. Це особливо стосується територіальної частини, а саме чим далі від моря де місцеві продукти багаті на йод, тим ймовірніший розвиток дефіциту. 

Йододефіцит - це порушення для якого є характерним розвиток недостатньої кількості йоду в організмі. 
 
Необхідність в мікроелементі дуже важливе під час вагітності та періоду лактації, оскільки його дефіцит може призвести до незворотних наслідків у фізичному та психологічному розвитку дитини. Для підлітків низький рівень йоду може відбитися на періоді навчання: увага та концентрація знижується, виникає швидка втомлюваність та перепади настрою.
 
Зауважимо, що в зону ризику розвитку йододефіциту входять особи старше 40 років; робота яких пов'язана зі шкідливим виробництвом; мають в анамнезі хвороби щитоподібної залози, цукровий діабет.
 
Так скільки необхідно йоду в організмі для нормального функціонування? Добова кількість мікроелементу буде залежати від віку (дітям до 12 років - 90 – 120 мкг/день, для дорослих – 150 мкг йоду в день, вагітним та жінкам на період лактації необхідно 200 – 250 мкг/добу).

Які фактори впливають на розвиток йододефіциту?

Основними причинами розвитку порушення виступає природний фактор, тобто проживання на територіях, які не мають необхідних запасів йоду в надрах землі та раціон людини, коли вживані харчові продукти не містять необхідного мікроелемента.

Які симптоми вказують на розвиток йододефіциту?

Проблема йододефіциту полягає в тому, що на початку, коли нестача мінімальна - відсутні будь-які симптоми. Стани, що виникають є досить загальними, що можуть ускладнити діагностування. Так у хворого виникають скарги на:
  • швидку стомлюваність;
  • депресивний стан;
  • погіршення пам'яті;
  • шкіра стає сухою та блідою, втрачає свою еластичність.
Наслідки дефіциту йоду в організмі є досить серйозними, від проблем з виношуванням вагітності до розвитку гіпотиреозу, кретинізму, зменшення фертильності та ін.

Діагностика та лікування

Основним методом діагностики, що вказуватиме на порушення вмісту йоду в організмі є проведення лабораторного аналізу сечі. Так отримання результатів йодурії понад 100 мкг/л є свідченням про відсутність дефіциту йоду. 
 
Важливо розуміти, що таке явище як йододефіцит може стати причиною багатьох захворювань щитоподібної залози, встановити які можливо при проведенні УЗД. Тому наголошуємо про важливість проведення діагностики й в профілактичних цілях - це дасть можливість пересвідчитися в тому, що щитоподібна залоза нормально функціонує та не збільшилася в розмірах. Дуже часто збільшена щитоподібна залоза вказує на розвиток йододефіциту через її максимальну можливість отримати йод з крові!
 
Основним методом боротьби з йододефіцитом є внесення змін у раціон людини. При необхідності лікарем ендокринологом будуть призначатися спеціальні препарати йоду.
Щодо харчових продуктів, що мають у своєму складі йод, то до них належить:
  • морська капуста (вживати рекомендується не більше ніж раз на тиждень);
  • кальмари;
  • біла риба;
  • салат чука;
  • журавлина.
Лікарі рекомендують вживати йодовану кам'яну сіль для приготування щоденних страв (5-6 г/добу). Також рекомендуємо для покращення роботи щитоподібної залози та запобігання йододефіциту пройти курс лікування препаратом “Цистозирам” в основі якого входять природні компоненти, серед яких є і бурі водорослі. Однак перед проходженням курсу обов'язково проконсультуйтеся з лікарем про можливі побічні ефекти. 
 
Звести до мінімуму розвиток захворювань, що пов'язані з дефіцитом йоду можливо. Головне дослухатися до порад фахівців, урізноманітнити свій раціон необхідними продуктами та проходити профілактичні огляди. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм