Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гормональний живіт: основні причини накопичення жирових відкладень в області талії

Гормональний живіт: основні причини накопичення жирових відкладень в області таліїГормональний живіт належить до тієї проблеми яка є досить розповсюдженою, як серед чоловіків, так і жінок. Однак які достеменні причини даного стану? Про це ми дізнаємося далі.

Які типи гормонального живота існують?

Одним із типів порушення є формування кортизолового живота, для якого є характерним рівномірне розподілення м'яких та нееластичних жирових відкладень. Механізм розвитку кортизолового живота полягає в наступному: людина починає нервувати внаслідок впливу певного стресового фактора, це призводить до викиду гормону стресу - кортизолу. Як наслідок аби нейтралізувати вплив кортизолу необхідний інсулін (антагоніст), найшвидшим та найпершим активатором  якого є солодощі. Формується замкнутий круг людина заїдає стрес, відповідно й об'єми живота тільки будуть рости. Тому важливо вміти контролювати рівень стресу, правильно на нього реагувати та видобувати правильний режим харчування. Зауважимо, що особливу небезпеку становить перманентний стрес або хронічний стрес, який дуже часто не сприймається за щось “неправильне” та тримає рівень кортизолу постійно на високому рівні, знижуючи при цьому швидкість обмінних процесів.
 
Другий тип гормонального живота виникає при порушенні балансу чоловічих та жіночих гормонів.

Які провокуючі фактори можуть впливати на розвиток гормонального живота?

В основі формування гормонального живота покладено порушення гормонального рівня:
  • інсулінорезистентність;
  • цукровий діабет;
  • надмірне продукування гормону кортизолу, що як наслідок викликає його надлишок;
  • порушення рівня жіночих/чоловічих статевих гормонів, наприклад у чоловіків порушенням є надмірне продукування жіночих гормонів (естрогенів) з пригніченням тестостерону, а у жінок навпаки.
Зауважимо, що при виникненні дисбалансу гормонів можливий розвиток додаткових симптомів у вигляді гірсутизму, поява акне, порушення репродуктивної функції (безпліддя).

Тактика

Першочергово важливо розуміти, що гормони та їх продукування тісно пов'язані з харчуванням. Завдяки йому можливо налагодити обмін речовин та відновити гормональний фон. Одним із прикладом є твердження, що гормони, а саме естроген та прогестерон будуються з жирів. Відповідно, з цією метою необхідно додавати у свій раціон багаті на жири  харчові продукти: масло, яйця, молочні продукти, горіхи.
 
Також, якщо Ви помічаєте, що при дотриманні здорового способу життя проблема у вигляді гормонального живота залишається, доцільним буде звернутися до лікаря. Й при необхідності на основі даних анамнезу проводитиметься лабораторні аналізи крові з встановленням рівня гормонів, дослідження функціонування щитоподібної залози (проведення УЗД). 
 
Лише після встановлення причини порушення у вигляді локалізації надмірних жирових відкладень в області живота лікар призначить індивідуальну тактику лікування. 
Інколи достатньо буде обмежитися внесенням корективів у спосіб життя, більше відпочивати  та дотримуватися режиму сну. У випадках коли порушення викликало дефіцит певних гормонів лікар призначає замісну терапію.
 
Нормалізувати масу тіла та роботу щитоподібної залози можливо шляхом натурального та безпечного продукту “Зіравіт”, який у своєму складі містить ряд корисних мікроелементів. Важливо попередньо проконсультуватися з лікарем, оскільки препарат може в певних варіантах викликати алергічну реакцію.
Пам'ятайте, що гормональний живіт свідчить про порушення функціонування ендокринної системи, тому не варто ставити над собою експерименти дотримуючись жорстких дієт та виснажуючись фізичними тренуваннями. Зверніться до свого сімейного лікаря, який при необхідності направить вас до лікаря ендокринолога для наступного лікування.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм