Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток гормонального порушення?

Які симптоми вказують на розвиток гормонального порушення?На задовільне функціонування нашої ендокринної системи впливає ряд факторів, від віку, медикаментозних препаратів, що приймаються до способу життя та супутніх захворювань. При порушенні злагодженої динамічної рівноваги ендокринної системи відбувається й зміни зі сторони гормональної панелі. Так ендокринні залози починають продукувати або надмірну кількість гормонів, або навпаки виникає їх дефіцит. Також можливо коли рецептори їх не сприймають. Відповідно гормональні порушення провокують розвиток додаткових патологічних станів, симптоматику яких розберемо детальніше далі.
В медичній термінології не існує - гормонального дисбалансу. Даний стан (зазнач. “гра гормонів”) спостерігається при розвитку досить широкого діапазону патологічних станів, які є пов'язаними з порушенням гормонального фону.

Які фактори можуть вплинути на розвиток порушення гормонального фону?

  1. Постійні стресові ситуації.
  2. Безконтрольне приймання медикаментозних препаратів.
  3. Порушення режиму сну.
  4. Перенесені вірусні інфекції.
  5. Патології зі сторони ШКТ. 
  6. Шкідливі звички.
Тобто ці причини можуть мати, як спадковий характер, так і виникати на тлі впливу зовнішніх чинників.

Які симптоми виникають при розвитку гормонального порушення?

  1. Надмірний ріст волосся (гірсутизм).
  2. Порушення менструального циклу у жінок: болючість, надмірні виділення.
  3. Різка зміна ваги.
  4. Часті зміни настрою, дратівливість.
  5. Порушення статевого потягу.
  6. Швидка втомлюваність.
  7. Сухість шкіри, надмірна спрага.
Зауважимо, що ці клінічні прояви є непрямими, тобто можуть бути характерними для багатьох захворювань. Однак при цьому їх поява повинна наштовхнути Вас на проведення візиту до лікаря, щоб провести наступне гормональне обстеження.

Діагностика та лікування

З метою виявлення порушення лікар ендокринолог проводить ряд обстежень, від лабораторних аналізів крові (визначається рівень гормонів) до УЗД.
 
Лікувальна тактика буде залежати від основної причини, що спровокувала порушення. Відповідно проводиться відновлення рівня тих гормонів, що мають надмірне/недостатнє продукування. В певних випадках можливо обмежитися виключно корекцією способу життя. При більш серйозних порушеннях проводиться медикаментозне лікування (гомеопатія, гормональна терапія).

Які дії допомагають підтримувати гормональне здоров'я в нормі?

Нижче зазначені дії є досить загальними, однак при цьому максимально важливими для підтримання не тільки гормонального здоров'я, а й організму в цілому:
  1. Дотримання гігієни сну: прокидатися та лягати в один і той же час, а тривалість сну повинна бути не меншою ніж 7 годин.
  2. Раціональне харчування: варто обмежити вживання цукру, білого борошна; перерви в їжі повинні бути достатніми, щоб клітини не втрачали чутливість до інсуліну; в раціоні повинні бути йодовмісні продукти, адже без йоду щитоподібна залоза не здатна продукувати тиреоїдні гормони.
  3. Контроль індексу маси тіла.
  4. Не займатися самолікуванням, особливо щодо призначення гормональних препаратів.
  5. Відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь).
  6. Фізична активність.
  7. Проходження профілактичних оглядів, що дасть можливість вчасно виявити порушення зі сторони гормонального фону.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм