Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цукровий діабет: як контролювати свій стан в умовах пандемії COVID-19

Цукровий діабет: як контролювати свій стан в умовах пандемії COVID-19Цукровий діабет являється одним з тих захворювань, що входять до групи ризику по тяжкому перебігу COVID-19. Відповідно, людям, що страждають на цукровий діабет необхідно вдвічі пильніше дотримуватися профілактичних заходів. Тому розберемо детальніше, якої тактики варто дотримуватися, щоб зменшити ризики захворіти на COVID-19.
Цукровий діабет являє собою патологічний стан хронічного характеру, при якому спостерігається дефіцит власного інсуліну та при цьому зі значним підвищенням рівня глюкози в крові.
 
Для захворювання характерно сухість шкіри, спрага, зміна ваги (збільшення/зменшення), втома та слабкість, надмірне сечовипускання та ін. Більш специфічні симптоми будуть залежати від типу ЦД (І або II тип).
 
Існує два шляхи розвитку ЦД. До першого належить руйнування клітин, що продукують інсулін (ЦД І типу), а для II типу ЦД характерний розвиток інсулінорезистентності, тобто втрати чутливості до інсуліну.
 
Спровокувати розвиток ЦД може стрес, спадковий фактор, ожиріння, захворювання підшлункової залози, високий артеріальний тиск.
 
При розвитку цукрового діабету імунна система порушується, а це своєю чергою впливає на її спроможність боротися з інфекцією, відповідно період відновлення збільшується з можливим приєднанням ряду ускладнень за сторони ЦД. Так для діабетиків, будь-яке захворювання в тому числі й коронавірус спричиняє: низьку опірність організму, коли він не в змозі впоратися зі збудником, тривале відновлення, супутні ускладнення зі сторони дихальної, нервової та серцево-судинної систем.
 
Розвиток COVID-19 при діабетичній патології є небезпечним у зв'язку з високим ризиком зараження крові (створюється сприятливе середовище для розвитку патогенних збудників), розвитку дихальної недостатності та тяжким перебігом запалення легень.

Яких дій дотримуватися з метою захисту в умовах карантину?

Першочергово необхідно мати контакт зі своїм сімейним лікарем, який наддасть всі необхідні рекомендації щодо дозування лікарських засобів та частоті вимірювання рівня глюкози в крові.
 
Відповідно з цією метою вдома важливо мати пристрій для вимірювання рівня цукру в крові - глюкометр. Це дасть можливість самостійно в зручний або необхідний для цього час проводити контроль свого самопочуття та уникнути ризики зараження, при відвідуванні лікувального закладу з метою здачі аналізу.
 
Також не варто забувати про запас ліків, харчових продуктів та засобів індивідуального захисту, з тією ж метою - уникати місць з великим скупченням людей.
З метою уникнення зневоднення необхідно дотримуватися водного балансу й звісно ж дієти.
 
При виникненні відчуття підвищення цукру або його зниження - дотримуйтеся рекомендації лікаря. Так у випадку підвищених показників доцільним буде зробити ін'єкцію інсуліну або прийняти цукрознижувальний апарат. Зауважимо, що для підтвердження стану рекомендовано провести аналіз сечі на ацетон. Даний тест є доступним в аптеці. При низькому рівні цукру в крові достатнім буде скуштувати легко засвоєних вуглеводів з наступною перевіркою оновлених показників.
 
У разі підозрі на COVID-19 або його підтвердженні лікар може скоригувати лікування (збільшити дозування або замінити таблетовані препарати на інсулін), при цьому частота перевірки рівня цукру збільшується, внаслідок впливу інфекції на рівень коливання цукру в крові.
 
Головне не панікувати та не вдаватися до самостійних спроб коригування терапії, оскільки це небезпечно серйозними ускладненнями.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм