Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цукровий діабет 2-го типу: причини та методи лікування

Цукровий діабет 2-го типу: причини та методи лікуванняНам відомо, що цукровий діабет являє собою групу захворювань для яких характерне хронічне підвищення рівня глюкози в крові. Наслідки відсутності лікування ЦД упродовж тривалого часу є досить серйозними, від ураження нервів та судин до гангрени, діабетичної стопи, ниркової недостатності.
Для цукрового діабету 2 типу характерний стан, коли організм не продукує або повною мірою не використовує інсулін, тобто клітини стають не чутливими до нього. Інсулін не працює для утилізації глюкози, відповідно її рівень поступово підвищується. 
Виходячи з цього у більшості випадків (80%) для лікування ЦД 2 типу не потрібно застосовувати ін'єкції інсуліну, оскільки він є, але клітини його не сприймають (інсулінорезистентність). 

Які фактори викликають розвиток цукрового діабету 2-го типу?

Ще зовсім недавно за основну причину ЦД 2 типу вважали надмірну масу тіла (ожиріння). Однак до провокуючих факторів розвитку ЦД належить ще спадковий фактор.
ЦД 2 типу, на відміну від 1 типу, є патологічним станом який можливо попередити, дотримуючись здорового способу життя. Адже ожиріння напряму пов'язано з тим як людина харчується та наскільки активний спосіб життя веде. 
 
Коли в раціоні присутня велика кількість солодощів, газованих солодких напоїв при цьому відчуття голоду майже ніколи не наступає, а рухова активність є обмеженою - рівень цукру стабільно тримається на високому рівні, викликаючи ускладнення.
В зону ризику по розвитку ЦД 2 типу входять люди похилого віку, особливо які мають ожиріння та патології серцево-судинної системи.

Симптоми

Для цукрового діабету 2 типу характерний поступовий повільний розвиток. Так у більшості випадків діагноз встановлюється випадково при профілактичних оглядах, коли проводиться здача крові на цукор.
 
Хворі на ЦД мають надлишкову вагу, скаржаться на високий артеріальний тиск. Також при лабораторних аналізах діагностується порушення балансу холестерину. Зауважимо, що не завжди ці стани свідчать про розвиток ЦД.
Також до можливих симптомів можна віднести наступні стани:
  • підвищене сечовиділення;
  • постійне відчуття голоду та спрага;
  • постійна втома;
  • погіршення зору;
  • зниження чутливості кінцівок.

Діагностика та лікування

З метою діагностики цукрового діабету призначається ряд лабораторних аналізів, від визначення рівня цукру в крові та сечі, тесту на толерантність до глюкози, дослідження гліколізованого гемоглобіну до визначення інсуліну. 
 
Повністю вилікуватися від цукрового діабету неможливо. Так при підтвердженні ЦД 1 типу використовується замісна терапія, у випадках ЦД 2 типу ендокринологом призначається спеціальне медикаментозне лікування, а саме препарати, що дають можливість знижувати рівень цукру в крові (інколи можливе призначення й інсуліну).
 
Оскільки хворим на цукровий діабет необхідно на постійній основі контролювати рівень глюкози в крові, щоб не спричинити погіршення стану доцільним буде мати вдома пристрій для вимірювання рівня цукру - глюкометр. Також необхідно проходити профілактичні огляди 2 рази рік з метою виявлення можливих ускладнень діабету на ранніх етапах. 

Як жити з діагнозом цукровий діабет? Яких рекомендацій варто дотримуватися?

  1. Необхідно навчитися контролювати рівень стресу.
  2. Раціональне та правильне харчування.
  3. Активний спосіб життя.
  4. Регулярне приймання ліків як для лікування ЦД, так і інших супутніх захворювань. Це стосується і тих випадків, коли людині здається, що вона почуває себе задовільно.
  5. Дотримання гігієни ротової порожнини.
  6. Уникання травм, подряпин та порізів. Слідкування за станом шкіри (наявність пухирців, набряків, плям) на наявність змін та пошкоджень.
  7. Відмова від шкідливих звичок.
  8. Контролювання рівня цукру в крові та показників артеріального тиску.
Необхідно розуміти, що в зоні ризику по розвитку цукрового діабету 2 типу може опинитися кожен. Не є виключенням тривалого розвитку захворювання з наступним його діагностуванням на тому етапі коли корекції способу життя вже не буде достатнім. Тому ставтеся відповідально до свого здоров'я!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм