Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що варто знати за нецукровий діабет та його симптоми?

Що варто знати за нецукровий діабет та його симптоми?Нам всім відомо розповсюджене на жаль захворювання під назвою цукровий діабет. Однак, що собою являє інша патологія ендокринологічної природи, з досить схожою назвою, як нецукровий діабет. Яка причина та які основні симптоми НД? Далі з'ясуємо.
Нецукровий діабет - це патологічний стан, який характеризується відсутністю або дефіцитом гормону вазопресину (антидіуретичний гормон), що продукується гіпоталамусом. Іншими словами функція вазопресину полягає в нормалізації сечовиділенні, відповідно при порушенні його продукування виникає зневоднення організму.
Захворюванню піддаються однаково, як чоловіки, так і жінки, переважно молодого віку.

Які фактори можуть спровокувати нецукровий діабет?

  1. Оперативні втручання на мозку з певними ускладненнями в процесі.
  2. Травми голови.
  3. Новоутворення головного мозку.
  4. Спадковий фактор.
  5. Аномалії вродженого характеру.
  6. Захворювання нирок (гломерулонефрит).
  7. Інфекційні процеси, при яких відбувається вплив на мозок (наприклад, менінгіт).

Основні симптоми

  • Постійне відчуття сильної спраги, яка не залежить від погодних умов, фізичної активності чи вживаної попередньо їжі.
  • Збільшення кількості сечовипускання: сеча не має ні кольору, ані запаху.
При відсутності необхідного лікування стан пацієнта погіршується, в нього виникають скарги на сильний головний біль, сухість шкіри, низький артеріальний тиск, невроз, підвищення температури тіла. Втрата рідини за добу без відповідної терапії може сягати до 15 літрів, що звісно ж становить загрозу життю.
 
Зауважимо, що розвиток порушення продукування вазопресину у дитячому віці викликає критичні ускладнення. Так у дитини розвивається розумова та фізична відсталість, стрімко знижується маса тіла, приєднується нудота та блювання.

Діагностика та лікування

Діагностичне обстеження полягає у зібранні анамнезу, в тому числі та сімейного, з призначенням лабораторних аналізів крові (визнач. рівня глюкози, натрію) та сечі, проби Зимницького. Додатково при необхідності проводиться апаратні обстеження у вигляді, УЗД нирок,  КТ або МРТ.
 
Тактика лікування є індивідуальною. В першу чергу призначається замісна гормональна терапія, з метою відновлення дефіциту вазопресину, яка дає можливість вести повноцінне життя. Також паралельно лікується основне захворювання, що спровокувало нецукровий діабет. Так якщо НД був спричинений нирковою недостатністю, то наряду з діуретиками призначаються протизапальні препарати, з метою контролю процесу сечовипускання (об'єму виділеної рідини). 
 
Окрема увага приділяється харчуванню, з обмеженням солей та білків, щоб знизити навантаження на нирки. Відповідно забороні підлягає алкоголь.
Прогноз нецукрового діабету буде залежати від основної причини. Нелікований НД не спричинятиме погіршенню самопочуття у разі вживання рідини у належній великій кількості. 
 
Оскільки специфічних методів профілактики нецукрового діабету не існує, важливо відповідально ставитися до свого здоров'я та проходити щорічні профілактичні огляди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм