Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпопаратиреоз: основні причини порушення паращитоподібної залози

Гіпопаратиреоз: основні причини порушення паращитоподібної залозиГіпопаратиреоз являє собою ендокринологічне захворювання, основним проявом якого є дефіцит кальцію в крові та поява судом. Розберемо детальніше, що спричиняє порушення та чи можливо йому запобігти.
Гіпопаратиреоз - це патологічний стан, який характеризується зниженим продукуванням речовини паращитоподібної залози, а саме паратгормону. Цей гормон бере участь в оптимальній підтримці нормального співвідношення рівня кальцію та фосфору в крові. Також не є виключенням порушення засвоєння клітинами організму даного гормону.
 
Патологія може виникати незалежно від віку, і бути як вродженого, так і набутого характеру.

Виділяють дві форми гіпопаратиреозу:
  1. Латентна (прихована) форма, для якої характерна відсутність симптомів. Відповідно встановити діагноз можливо виключно за результатами лабораторних досліджень.
  2. Маніфестна форма при якій спостерігаються яскраво виражені симптоми (судоми, випадіння волосся та ламкість нігтів). Дана форма потребує негайного лікування.

Причини

  1. Перенесення оперативного втручання на паращитоподібній або щитоподібній залозі.
  2. Травми шиї.
  3. Розвиток запального процесу в області паращитоподібної залози.
  4. Вплив іонізуючого опромінення.
  5. Спадковий фактор.
  6. Онкологія.
Можна зробити висновок, що функціонування паращитоподібної залози безпосередньо пов'язане з щитоподібною залозою. Відповідно будь-які порушення зі сторони щитоподібної залози відбиваються на паращитоподібній.

Прояви захворювання

Основним проявом захворювання є розвиток судом. Ця посилена м'язова збудливість отримала назву тетанічний синдром. У більшості випадків, при розвитку синдрому хворий знаходиться у свідомості, попри досить болючі відчуття.
 
Окремо виділяють передвісники судом, які проявляються у вигляді скутості в м'язах, оніміння губ та “повзання мурашок”, поколювання в пальцях. Відповідно, коли судоми виникають в певній ділянці це супроводжує появу додаткових симптомів, наприклад при спазмі м'язів тулуба тіло неприродно вигинається назад.
 
Ці напади можуть бути як самостійними, так і провокуватися певними зовнішніми чинниками (больові, термічні фактори).
Також спостерігаються вегетативні порушення у вигляді зниження зору, аритмії, слабкості та запаморочення, підвищеної пітливості.
 
Дефіцит кальцію безпосередньо впливає на психічний стан людини: часті зміни настрою, погіршення пам'яті та уваги тощо.

Діагностика 

Діагноз встановлюється на основі відповідних ознак судом та проведення в період між ними спеціальних тестів (симптом Трусо, Хвостека, Вейса). Лабораторні аналізи полягатимуть в встановленні рівня кальцію, фосфору в крові. Так при підтвердженні діагнозу спостерігається знижений рівень паратгормону, при паралельному розвитку гіпокальціємії та гіперфосфатемії.

Лікування

У більшості випадків є неможливим проведення етіотропного лікування. Тому терапевтичні дії полягатимуть у проведенні корекції мінеральних речовин. З цією метою лікар призначає вітамінотерапію та дієту.
Так раціон повинен складатися з обмеженого вживання продуктів багатих на фосфор (м'яса), однак з приєднанням кальцію, магнію та вітаміну D.
 
Зауважимо, що лікування повинно проходити під контролем ендокринолога, з періодичною перевіркою на можливий розвиток ускладнень. У такому випадку висока ймовірність розвитку катаракти.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм