Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Захворювання щитоподібної залози: основні симптоми

Захворювання щитоподібної залози: основні симптомиЩитоподібна залоза являє собою орган, який дещо нагадує метелика. Якщо не турбуватися про його стан, наслідки для організму стають просто критичними: збільшення маси тіла, випадіння волосся, ламкість нігтів та ін. Розберемо детальніше, як вчасно розпізнати порушення щитоподібної залози та які методи лікування при цьому використовуються.
Щитоподібна залоза має досить потужну силу завдяки продукуванню гормонів, вони виділяються в кров та поширюються по всьому організму, впливаючи на метаболізм. Так при надмірній кількості гормонів Т3 та Т4 метаболізм прискорюється, а при їх дефіциту - сповільнюється.
За статистичними даними найбільш розповсюдженими патологіями щитоподібної залози є гіпо- та гіпертиреоз, зоб, токсична аденома та рак щитоподібної залози. 

Захворювання щитоподібної залози

  • Гіпотиреоз
Клінічний синдром, який виникає внаслідок дефіциту гормонів щитоподібної залози або зниження їх ефективності на тканинному рівні. Клінічна картина гіпотиреозу дуже різноманітна, що інколи викликає труднощі при встановленні діагнозу. Так зі сторони ШКТ виникають скарги на запори, симптоми жовчнокам'яної хвороби. У жінок відбувається порушення МЦ. Великий вплив порушення гормонального рівня має на психологічний стан: депресія, порушення сну, втомлюваність. Тому більшість при появі даних симптомів навіть не здогадуються про відвідування лікаря-ендокринолога першочергово.
  • Тиреотоксикоз
Являє собою протилежний стан гіпотиреозу. При тиреотоксикозі виділяється надмірна кількість гормонів щитоподібної залози в кров, що викликає токсичну дію на тканини та органи. Захворювання проявляється тахікардією, підвищеним потовиділенням, зниженням маси тіла, роздратованістю, порушенням МЦ.  
  • Аутоімунні захворювання
Аутоімунні захворювання щитоподібної залози, наприклад такі як вузловий зоб, хвороба Грейвса можуть викликатися надлишком йоду, впливом радіації, курінням та вірусними патологіями. 

Які фактори впливають на появу захворювань щитоподібної залози?

  1. Дефіцит йоду: даний елемент необхідний для синтезу гормонів, однак серед українців високий відсоток його дефіциту. Це в першу чергу пов'язано з раціоном харчування.
  2. Аутоімунні захворювання, причину появи яких до кінця не встановлено.
  3. Генетична схильність: при наявності випадків захворювання щитоподібної залози у когось з близьких родичів.
  4. Стрес, неправильне харчування та вплив екології.

Поширені ознаки захворювання щитоподібної залози

  1. Зміна ваги: надмірне вироблення гормонів призводить до збільшення ваги, а їх дефіцит - до втрати.
  2. Часті зміни настрою. 
  3. Низька температура тіла.
  4. Сухість шкіри.
  5. Зниження лібідо.
  6. Дискомфортні відчуття в області шиї внаслідок збільшення щитоподібної залози.
  7. Ламкість нігтів, втрата волосся, вій, брів.
  8. Зниження працездатності, сонливість.

Лікування

Велике занепокоєння викликає у хворих необхідність приймання синтетичних гормонів, внаслідок яких залоза може повністю перестати самостійно функціонувати. 
Однак більшість спеціалістів стверджують, що без замісної терапії стабілізувати роботу органу практично неможливо, а її скасування може мати непередбачувані наслідки. Зазначимо, що при складних розвитках захворювань можливе проведення навіть оперативного втручання.
Перед призначенням лікування проводиться ряд обстежень, які направлені на виявлення рівня ТТГ, УЗД. Дозування препаратів встановлюється індивідуально при наявності показань. 

Профілактика

  1. Раціональне харчування: важливо не забувати про продукти, які містять йод (морепродукти, горіхи).
  2. Вчасне лікування інфекційних захворювань, затяжний перебіг яких негативно впливає на стан імунної системи.
  3. Контролювання рівня стресу.
  4. Стан екології: середовище забрудненого повітря навколо нас вимагає регулярні прогулянки на свіжому повітрі.
  5. Генетичний фактор: при знаходженні в групі ризику розвитку захворювань щитоподібної залози обов'язково потрібно проходити профілактичні огляди в ендокринолога. 
Не ігноруйте тривожні сигнали, які подає Вам ваш організм. При виникненні вищезазначених порушень зверніться до лікаря, для визначення причини виниклого стану. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм