Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Цукровий діабет: що необхідно знати про ранні прояви захворювання

Цукровий діабет: що необхідно знати про ранні прояви захворюванняСьогодні цукровий діабет називають мовчазною епідемією, оскільки попри наявність інформативних даних, великий відсоток людей навіть не здогадується про наявність у себе патології. При появі яких проявів варто запідозрити цукровий діабет? Далі з'ясуємо.
Цукровий діабет - це патологічний стан, який спричиняється внаслідок порушення обміну речовин при цьому відбувається порушення засвоєння цукру на клітинному рівні. Виниклий стан й спричиняє коливання рівня глюкози в крові. Захворювання має хронічний характер.
 
Глюкоза є джерелом енергії для клітин й відповідно для всього організму, однак потрапити до клітин вона може тільки завдяки інсуліну, гормону який виробляє підшлункова залоза. 
Якщо інсулін відсутній, глюкоза накопичується в крові (звідси й високий рівень цукру) й виникає цукровий діабет. Звідси виділяють два типи цукрового діабету. Перший тип характеризується повною відсутністю вироблення інсуліну підшлунковою залозою, відповідно хворі є інсулінозалежними й повинні робити щодня ін'єкції цього гормону. При другому типі інсулін виробляється організмом, однак ним не сприймається.
 
І тип ЦД зустрічається у молодому віці, точних причин його появи не встановлено. Фахівці дотримуються думки, що спровокувати даний тип може спадковий фактор або перенесені тяжкі вірусні інфекції, при яких відбулося ураження підшлункової залози.
II тип ЦД має поступовий розвиток та найчастіше виникає після 40 років на фоні неправильного харчування, ожиріння та гіподинамії.

Прояви цукрового діабету

  • відчуття втоми;
  • спрага постійна;
  • сухість шкіри;
  • постійне відчуття голоду, що як наслідок викликає зміни у вазі (може бути як втрата ваги, так і її збільшення);
  • погіршене загоювання ран;
  • погіршення зору;
  • часте сечовипускання.
Розвиток вищезазначених симптомів є причиною до звернення до лікаря та в першу чергу для здачі аналізів крові.
 
Також шляхом багаторічного дослідження японськими вченими було встановлено, що ознаки цукрового діабету II типу з'являються за багато років до встановлення діагнозу. 
Так за результатами досліджень було виявлено, що у хворих на діабет, більш ніж за десять років до встановлення діагнозу спостерігалися підвищені показники ІМТ, рівень цукру та інсулінорезистентність. З кожним роком ці показники набували інтенсивнішого характеру. Відповідно вчені вважають, що зміни у спосіб життя необхідно вносити відразу після підвищення рівня цукру.

Причини

  • розвиток ЦД як ускладнення після перенесеної вірусної інфекції;
  • хронічні стреси;
  • спадковість;
  • патології підшлункової залози;
  • спосіб життя (шкідливі звички, гіподинамія, неправильне харчування).
Не є виключенням коли ЦД розвивається як супутнє захворювання пухлин органів ШКТ та гіперфункції наднирників.

Цукровий діабет та COVID-19

За даними ВООЗ хворі на цукровий діабет належать до групи ризику по важкому перебігу COVID-19. Фахівці пояснюють це тим, що організму хворого на цукровий діабет необхідно більше часу, щоб відповідно відреагувати на вірус (у цьому випадку коронавірус) та боротися з ним, тому що людина стає менш ефективною, а кров діабетика стає схожою на "сироп".
 
Тому окрім звичайних порад у вигляді миття руки, дотримання соціальної дистанції, хворі на цукровий діабет повинні ретельніше стежити за рівнем цукру, мати завжди необхідний запас ліків (цукрознижувальних). Зазначимо, що при зараженні COVID-19 у хворого на цукровий діабет виникають скарги на біль у м'язах, сухий кашель та підвищену температуру, нудоту та блювання, спрагу, сплутаність свідомості, ускладнене дихання та синюшність обличчя, слабкість. 

Діагностика та лікування цукрового діабету

Діагностика включає окрім збору анамнезу та фізикального огляду, призначення лабораторного аналізу крові та сечі, УЗД, глюкозотолерантного тесту. 
 
На жаль, вилікуватися від цукрового діабету неможливо, однак при дотриманні призначеного лікування та рекомендацій пацієнт може жити нормальним життя. Тим паче контроль рівня цукру в крові можливо контролювати в домашніх умовах за допомогою глюкометру, а не відвідувати для цього медичні заклади та наражати себе на ризик інфікування COVID-19. 
 
При ЦД І типу необхідна інсулінотерапія кожного дня. Люди з ЦД II типу повинні приймати препарати для контролю рівня глюкози в крові. На сьогодні існують чіткі правила, для отримання інсуліну безкоштовно, даною інформацією вас забезпечить ваш сімейний лікар. 

Профілактика

  1. Здорове харчування.
  2. Водний баланс.
  3. Контроль рівня стресу.
  4. Фізичні навантаження.
  5. Регулярні профілактичні огляди.
Ще сто років тому діагноз - цукровий діабет звучав, як смертельний вирок. Сьогодні завдяки достатній інформації та доступних методів лікування, жити повноцінним життям з цукровим діабетом є можливим. Головне слідкувати за своїм здоров'ям та дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм