Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трихомоніаз: симптоми інфекції, яка передається статевим шляхом

Трихомоніаз: симптоми інфекції, яка передається статевим шляхомТрихомоніаз є однією з поширених інфекцій, що передається статевим шляхом (ІПСШ). При цьому при вчасному виявленні, вона легко піддається лікуванню. Будь-яка сексуально активна людина може отримати його.

Характерні ознаки

На жаль інфекція часто не викликає скарг у пацієнта, що і спричиняє ризики зараження для партнера хворого, якщо він вступає у сексуальний контакт без захисту.
Якщо ж клінічна картина виникає, то її прояви розпочинаються через 5-28 днів після того, як людина захворіла. 

У жінок типовими симптомами трихомоніазу є наступні стани:
  • печіння та свербіж в ділянці статевих органів;
  • вагінальні виділення неприємного запаху, що можуть бути пінистими та за забарвленням сірі, зелені або жовті;
  • кров’янисті виділення;
  • гіперемія;
  • набряк;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • дискомфорт внизу живота;
  • біль під час сечовипускання або статевого акту.
У чоловіків відповідно присутні виділення з уретри, дискомфортні відчуття під час сечовипускання або еякуляції. Часті позиви до сечовипускання також присутні.

Основні причини

Збудником трихомоніазу є найпростіший одноклітинний організм під назвою Trichomonas vaginalis. Механізм його передачі відбувається від людини до людини як під час статевого акту, при відсутності бар’єрного методу, так  і через спільні секс-іграшки. 
 
Відмітимо, що інфекцією не можна заразитися просто при фізичному контакті, тобто при обіймах чи поцілунках, використанні спільного посуду. 

За статистичними даними більшість випадків припадає саме на жінок, як молодого, так і похилого віку.

При цьому ризик передачі може збільшитися при наявності кількох статевих партнерів, наявності в анамнезі ІПСШ, не використання бар’єрних методів контрацепції (презервативів).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі клінічної картини та ряду діагностичних тестів, насамперед тому, що захворювання має схожий перебіг з іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом. Діагностика включатиме проведення лабораторних досліджень крові й сечі, та виділень з уретри та вагіни.
 
Тактика лікування полягатиме у проведенні антибактеріальної терапії. Також важливо пройти лікування і статевим партнерам. Адже відсутність у них симптомів зовсім не означає, що вони не могли заразитися. Рекомендується почекати тиждень після прийому ліків та повторно пройти обстеження, перш ніж знову розпочати статеві відносини.

Важливо розуміти, що можливо знову заразитися інфекцією після проведеного лікування, у випадку якщо партнер не проходив лікування або якщо ним заразився новий партнер.

У тому випадку коли захворювання не лікувати, інфекція може призвести до запальних захворювань органів малого таза з наступними ризиками безпліддя, хронічного тазового болю та непрохідності маткових труб.
Тому варто використовувати латексні презервативи або інші бар’єрні засоби під час сексуальної активності, щоб зменшити шанси зараження трихомом та іншими ІПСШ.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм