Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гепатит A: основні симптоми запалення печінки

Гепатит A: основні симптоми запалення печінкиЩороку реєструються тисячні випадків гепатиту А. Тому розберемо детальніше прояви та методи поширення цієї заразної інфекції.

Гепатит A — це патологічний процес вірусного ґенезу, що характеризується розвитком запалення печінки.
 
За своєю природою інфекція є досить заразною та легко передається через їжу або воду, що містить вірус.
Відмітимо, що збудником хвороби є вірус гепатиту A (HAV), який має короткочасні властивості та переважно не потребує лікування.

Характерні ознаки

Клінічна картина у більшості випадків проявляється у дітей старшого віку та дорослих. 
 
Так у них виникатимуть наступні скарги:
  • лихоманка;
  • нудота та блювання;
  • швидка втомлюваність;
  • больові відчуття в животі;
  • стілець набуває світлого кольору, а сеча навпаки темнішає;
  • втрата апетиту та зменшення маси тіла;
  • жовтяниця та свербіж шкірного покриву.
Відмітимо, що симптоми з’являються через два-п’ять тижнів після зараження вірусом. Саме у цей період (інкубаційний) вірус активно розмножується в організмі. Лише до досягання моменту, коли збудник становить загрозу імунна система починає атакувати його.

Основні причини

Як зазначалося вище запальний процес виникає після зараження вірусом HAV, який передається через їжу або рідину, що заражена фекаліями та при тісному контакті з носієм. Коли вірус потрапляє в організм він поширюється в кров та відповідно печінку, викликаючи симптоми хвороби.
 
Відповідно враховуючи механізм передачі, захворіти на гепатит A можливо контактуючи з фекаліями, які містять збудник, статевому акті з носієм та вживанні приготованої їм їжі, питті забрудненої води, а також при недотриманні правил готування (відсутність миття рук перед контактом з їдою).

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення фізикального огляду та визначення даних анамнезу. Якщо симптоми мінімальні, гепатит A може залишатися недіагностованим.
Додатково лікар може призначити лабораторні дослідження крові та УЗД.
 
Щодо лікування, то специфічного методу не існує. Враховуючи, що вірусна інфекція має короткочасний перебіг, терапія буде направлена на зменшення проявів захворювання.
Також лікар рекомендуватиме упродовж періоду відновлення більше відпочивати, уникати алкогольних напоїв та правильно й збалансовано харчуватися, бути гідратованим.
Метод запобігання гепатиту A полягає в простому вакцинуванні, що проводиться серією з двох ін’єкцій з інтервалом від 6 до 12 місяців.
Також зменшити ймовірність зараження гепатитом А можливо дотримуючись правил гігієни рук, вживаючи очищену бутельовану воду та помиті овочі й фрукти та ін..
 
Зазвичай негативних віддалених наслідків вірусу немає. Тобто гепатит А не викликає хронічного захворювання печінки або тривалого ураження печінки, як інші віруси гепатиту. Рідко патологія може спричинити загрозливий для життя стан - гостру печінкову недостатність.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм