Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусний гепатит: основні симптоми ураження печінки

Вірусний гепатит: основні симптоми ураження печінки Сьогодні, 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Тож нагадаймо, що це за захворювання гепатит, які методи профілактики та його лікування наразі існують.

Гепатит – це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення печінки, а саме появою реакції тканини органу на певне подразнення з наступними проявами. 
 
Причин розвитку гепатиту безліч. Однак розглянемо саме вірусний гепатит. Даний тип ураження викликається вірусом та може протікати у гострій та хронічній формах (тривалістю понад пів року). Одразу відмітимо, що захворювання є заразним!
 
До відомих видів гепатиту відносять 5 типів вірусів: гепатити А, В, С, D, Е. Кожен з них викликається окремим вірусом гепатиту.

Основні причини 

Механізм зараження вірусним гепатитом відбувається внаслідок зараженої їди або питної води. Так гепатит А може передатися з їжею, водою, фекально-оральним шляхом та інколи під час статевого контакту. Збудником є вірус HAV.
 
Заразитися гепатитом B можна також різними шляхами, зокрема при статевому контакті з інфікованою людиною, прямим контактом з інфікованою кров’ю та іншими біологічними рідинами, від хворої матері до плоду під час вагітності. Гепатит B викликається вірусом HBV. 
 
Передача гепатиту С також відбувається на основі вищевказаних дій. Гепатит С викликається вірусом HCV. Він може бути важким і вважається найбільш смертельним типом гепатиту.
Щодо гепатиту D, то випадки його розвитку є досить рідкісними та відбуваються при наявності в анамнезі гепатиту В. Він викликає набряк печінки, а профілактика полягає у вакцинації проти гепатиту В та уникнення контакту з кров’ю та рідиною організму.
 
Гепатит Е може розвинутися фекально-оральним шляхом. Гепатит Е в основному зустрічається в районах з поганими санітарними умовами й зазвичай є результатом споживання фекалій, які забруднюють воду. Зазвичай даний тип захворювання гострий, але може бути особливо небезпечним для вагітних жінок. Гепатит Е викликається вірусом HEV.

Характерні ознаки

  1. Больові відчуття в животі.
  2. Сеча набуває темного кольору.
  3. Жовтяниця, коли шкіра та білки очей стають жовтими.
  4. Субфебрильна температура.
  5. Швидка стомлюваність.
  6. Нудота та втрата апетиту.
Відмітимо, що вищевказані симптоми виникають уже на більш пізніх стадіях гепатиту. Попереджувальні ознаки можуть бути майже непомітними або взагалі відсутніми.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. Серед яких лабораторні дослідження крові. При гепатиті ваш лікар також встановлюватиме довгострокове пошкодження печінки у вигляді цирозу або печінкової недостатності. З цією метою можливе призначення інших типів тестів функції печінки, візуалізації або, можливо, біопсії печінки.
 
Тактика лікування залежатиме від типу гепатиту. Адже до прикладу гепатит А не виліковується, а потребуватиме ретельного моніторингу стану печінки.
При гепатиті В та С призначається медикаментозна терапія, протягом тривалого часу.

Відмітимо, що існує багато способів знизити ймовірність зараження гепатитом, серед яких основним є вакцинація проти гепатиту А та В, користування бар’єрними методами контрацепції, дотримання особистої гігієни та ін.. Пам’ятайте, що існують вакцини, які можуть допомогти захистити від багатьох вірусів гепатиту!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм