Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Круп: основні симптоми вірусного захворювання у дітей

Круп: основні симптоми вірусного захворювання у дітейКоли хворіють діти, це завжди тяжко. Однак коли нам здається, що виникла проста застуда й одразу вдаємося до самостійного лікування, варто подумати чи це дійсно так. 

Круп — це патологічний процес вірусного ґенезу захворювання, що супроводжується набряком навколо голосових зв’язок. Тобто ураження зазнають верхні дихальні шляхи (гортань, трахея).
 
Основним проявом захворювання є утруднене дихання та сильний кашель, який часто називають ще «гавкаючим». А причиною цього можуть бути ряд вірусів, які особливо активні в осінньо-зимовий період. За статистичними даними більшість випадків захворювання припадають на дітей віком до 5 років.
Відмітимо, що захворювання є заразним. 

Основні причини

Більшість випадків крупу спричинено вірусами парагрипу або який більш нам відомий як застуда. Також спровокувати патологічний процес може перенесення аденовірусу, рідше алергічна реакція. 
 
Враховуючи, що захворювання є заразним, патогенні збудники передаються шляхом вдихання крапель, які утворюються, коли інфікована людина кашляє або чхає.
 
Також поширитися інфекція може при контакті із забрудненими поверхнями з наступним доторком до обличчя, носа чи рота.

Характерні ознаки

  1. Чхання.
  2. Нежить. 
  3. Лихоманка.
  4. Кашель (гавкаючий).
  5. Збільшення лімфатичних вузлів.
  6. Охриплість голосу.
  7. «Важке» дихання.
Відмітимо, що для дітей перебіг крупу найбільш інтенсивніший враховуючи недостатню розвинутість органів дихання (переважно до 3 років). 
 
Якщо на тлі вищевказаних симптомів та перебігу крупу виникає синюшність шкіри навколо рота та носа, дихання та ковтання стає утрудненим – негайно потрібно звертатися за медичною допомогою.

Не є виключенням коли круп рецидивує, однак перебіг є досить легким та супроводжується застудою з кашлем.

Людина може бути заразною та передавати інфекцію приблизно протягом 3 днів після того, як у неї почнуть проявлятися симптоми, або до зникнення лихоманки. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення фізикального огляду (аускультація) та даних клінічної картини. Інколи може знадобитися рентгенографія та лабораторні дослідження крові.
 
Тактика лікування залежатиме від перебігу захворювання. У більшості випадків можливо обмежитися терапією в домашніх умовах з застуванням зволожувача повітря для полегшення дихання, знеболювальних та ліків проти кашлю. Також важливо забезпечити гідратацію організму, даючи дитині багато теплого пиття.
 
Звісно, що випадки захворювання які супроводжуються порушенням диханням потребують лікування в умовах стаціонару. Терапія може включати призначення нестероїдних протизапальних, антибіотиків, якщо проблема криється в інфекції, кисневої терапії та ін.. Відмітимо, що тривалість антибіотикотерапії буде залежати від тяжкості інфекції. 
 
Зменшити ризики інфекції можливо дотримуючись правил гігієни рук, уникаючи контакту з хворими та підтримуючи імунітет на високому рівні.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм