Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розвиток інфекції при татуюванні: основні симптоми

Розвиток інфекції при татуюванні: основні симптомиСьогодні татуювання є одним із методів самовираження. Досить популярною є саме патріотична символіка. Однак попри всі плюси тату, варто не забувати й про можливі ризики, адже при зверненні до неспеціалізованого майстра існує ймовірність інфекції. Про це детальніше і поговоримо далі.

Інфекція татуювання – це порушення, що характеризується інфекцією шкіри, яка може виникнути у людей з татуюваннями.

Розрізняють два основних типи інфекцій, які можуть виникнути під час татуювання. Це поверхневі інфекції, які вражають лише зовнішній шар шкіри, наприклад імпетиго та відповідно глибокий бактеріальний інфекційний процес, такий як бешихове запалення, целюліт і сепсис.

Найпоширенішим проявом розвитку інфекційного процесу є висип навколо ділянки татуювання. Лікування залежатиме від причини інфекції, однак переважно це проходження антибактеріальної терапії.

Характерні ознаки

Найпоширенішим симптомом зараження є поява висипу, шкіра стає гіперемованою та горбистою навколо ділянки впливу.
Про явні ознаки зараження свідчитиме поява наступних скарг:
  • лихоманка та озноб;
  • підвищена чутливість;
  • підвищення температури місцево;
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • набряк;
  • поява гнійних виділень;
  • червоні плями та смуги навколо області малюнку.
Відмітимо, що одним з поширених видів інфекції під час проведення тату є стафілококова інфекція. Небезпека даного збудника полягає у виробленні стійкості до звичайних антибіотиків з можливим потраплянням у кровотік та внутрішніх органів. Це своєю чергою небезпечно розвитком артриту або сепсису.

До скарг які можуть виникнути при даному типі інфекції можна віднести появу болю в м’язах та кістках, лихоманки, виразки заповненої гнійним вмістом, спраги та ін.

Якщо шкіра чутлива вона стає подразненою навіть при впливі голки. Однак у цьому випадку скарги зникнуть упродовж декількох днів.

У будь-якому випадку, варто звернутися до лікаря.

Причина зараження

Нанесення татуювання передбачає внесення чорнила механічною голкою глибоко в шкіру. Це запускає реакцію імунної системи. Зауважимо, що даний процес назавжди затримує чорнило в клітинах шкіри. У деяких людей це також викликає інфекцію татуювання.

До загальних причин патологічного процесу можна віднести:
  1. Забруднені інструменти.
  2. Забруднене чорнило. Відмітимо, що джерелом інфекція може бути сам контейнер для зберігання чорнила. Також причиною зараження може бути вода, а точніше її не стерильність при розбавленні чорнила.
  3. Відсутність оброблення шкіри перед нанесенням тату.
  4. Зараження інфекцією у період відновлення та загоєння тату.
Також не варто виключати коли виниклі скарги свідчитимуть про алергічну реакцію, найчастіше на червоні пігменти.

Тактика

З метою визначення причини інфекції, тобто безпосередньо збудника лікар може взяти мазок з ділянки ураження або дослідити гнійний вміст (при наявності так званої кишені).

Тактика лікування залежатиме від тяжкості патологічного процесу. Так з невеликими висипаннями можливо впоратися і вдома шляхом нанесення антибактеріальної мазі та належному очищенню.
На специфічну терапію впливатиме тип збудника. Хоча у більшості випадків знадобиться саме проходження антибактеріальної терапії, на тривалість якої впливатиме ступінь тяжкості інфекції.

У випадку виникнення одного з ускладнень, наприклад, абсцесу може знадобитися дренування порожнини. Досягання некрозу, тобто коли відбувається відмирання тканини доцільним буде проведення оперативного втручання з наступним видаленням уражених ділянок.

Важливо розуміти, що інфекції татуювань зазвичай легко лікувати, а ще легше їм запобігти. Для цього варто відповідально віднестися до вибору тату-майстра. Адже окрім інфекції, існує ймовірність зараження ще більш небезпечними захворюваннями, такими як гепатит або ВІЛ. Тому ваше здоров’я у ваших руках. Будьте обізнаними та не бійтеся запитувати чи перевіряти. В тому числі дізнавайтесь про наявність ліцензії та репутацію, методи стерилізації інструментів та протоколу дезінфекції. З метою забезпечення стерильності інструментів купити автоклав медичний чи стерилізатор медичний можливо в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм