Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сепсис: основні симптоми ураження організму патогенними мікроорганізмами

Сепсис: основні симптоми ураження організму патогенними мікроорганізмамиПопри розвиток медичних технологій, відсоток розвитку сепсису все ще залишається високим, також як і його негативні наслідки. Якими основними симптомами супроводжуватиметься захворювання та чи можливо йому запобігти? З'ясуємо далі.

Сепсис - це патологічний стан, що становить небезпеку для життя та характеризується розвитком органної дисфункції у відповідь на порушену реакцію організму на інфекцію (як наслідок викликається ураження власних тканин та органів).
 
Викликати сепсис може будь-який тип патогенного мікроорганізму (гриби, віруси, бактерії типу стрептококів, стафілококів). 

Які основні причини розвитку сепсису?

В основу розвитку сепсису покладено розвиток інфекції та запального процесу, що виникають у різних органах, від черевної порожнини (перитоніт) до підшкірної клітковини (пролежні). Не є виключенням прихованого перебігу інфекційного процесу, наприклад в носових пазухах, мигдаликах або зубах. При розвитку гнійного сепсису суттєву роль становить зниження імунітету на фоні певного захворювання, оперативного втручання, великої крововтрати. Осередком та причиною інфекції при хірургічному сепсисі є нагноєна рана. 
 
Окремо виділяють ятрогенні фактори ризику, тобто ті що виникають після медичних маніпуляцій: встановлення катетеру (сечового, внутрішньосудинного), переливання інфікованих компонентів крові та ін.

Симптоми, якими супроводжуватиметься сепсис

До характерних проявів сепсису належать:
  • шкіра блідо-сірого кольору (землистого);
  • підвищення температури тіла;
  • надмірна пітливість;
  • зменшення позивів до сечовипускання;
  • прискорене дихання;
  • надмірне відчуття тривоги;
  • зниження артеріального тиску.
Відмітимо, що специфічні симптоми будуть залежати від первинно уражених органів. 
 
При відсутності вчасного лікування, надалі розвиток сепсису супроводжуватиметься септичним шоком та проявами ураження інших органів, та при критичному стані - поліорганною недостатністю з високими ризиками летального результату. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається шляхом проведення лабораторних та мікробіологічних досліджень крові (додатково береться матеріал з ран, дихальних шляхів, сечі). 
Візуалізація патологічного процесу досягається при проведенні УЗД, рентгенографії, КТ та МРТ. 
 
Тактика лікування буде направлена як на усунення причини сепсису, так і проведення симптоматичної терапії. Першочергово проводиться інфузійна та антибактеріальна терапії.
Якщо причиною є інфікований предмет (протез, катетер) або тканина, орган - незалежно від цього вогнище інфекції усувається або санується (в залежності від тригера). Рекомендованим є при можливості обмеження малоінвазивним методом усунення.
 
При показаннях можливе переливання крові, а метод харчування - ентеральним. Рекомендуємо придбати прилад для ентерального харчування - ентеральний насос в медичному маркеті ITMED.

Методи запобігання

  1. Дотримання здорового способу життя.
  2. Лікування антибіотиками виключно за призначенням лікаря з завершенням всього курсу.
  3. Дотримання гігієни рук.
  4. Проведення щеплень проти інфекційних захворювань.
  5. У разі проведення інвазивної процедури незалежно від її типу, переконайтесь у стерильності використаних приладів. 
Важливо розуміти, що у більшості випадків сепсис є результатом певного інфекційного або запального процесу в організмі. Тому не варто займатися самолікуванням, а вчасно звернутися до лікаря. Пам'ятайте, що інфекцію може викликати навіть мінімальний поріз, тому будьте обачними та звертайте увагу на своє самопочуття.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм