Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Мікроспорія: основні симптоми грибкового захворювання

Мікроспорія: основні симптоми грибкового захворюванняМікроспорія належить до тих захворювань, які легко можна “здобути” при контакті з вуличними кошенятами або собаками. Звісно ж, що відсоток поширеності лишаю припадає на дітей. Тому розберемо детальніше основні симптоми мікроспорії та які методи лікування будуть застосовуватися.

Мікроспорія (стригучий або котячий лишай) - це патологічний стан грибкової природи, що викликається грибами роду Мікроспорум. Найчастіше викликає ураження волосистої частини голови та шкірного покриву, рідше нігтьової пластини.
 
В залежності від типу зараження мікроспорія ділиться на два категорії. Перша категорія має назву - антропонозна, та характеризується зараженням від людини до людини (інкубаційний період близько місяця). Друга форма мікроспорії полягає у передачі збудника від тварини до людини. Це можуть бути як предмети, що інфіковані шерстю або лусочками шкіри заражених тварин, так і безпосередній контакт з ними (інкубаційний період від 3 днів до тижня). 
 
Пік захворювання припадає на кінець літа, що пов'язано з періодом приплоду у кішок. 
Кількість випадків мікроспорії є найбільш високим серед дітей, через їхню небайдужість до тварин, в тому числі й бродячих. 

Які симптоми вказуватимуть на розвиток мікроспорії?

Оскільки шкіра є однією з зон ураження грибком, спостерігається поява рожевих плям. Ці плями мають чіткі межі, в центрі них спостерігається лущення жовтуватого кольору. Також навколо плям формується так зване обрамлення по типу валика на поверхні якого шкіра може бути покрита пухирцями, лусочками та ін.
 
У разі ураження волосистої частини голови у хворого виникають вогнища уражень, які є поодинокими, однак досить великими. Волосся у місці локалізації грибка обламується.

Діагностика та тактика лікування

З метою діагностування мікроспорії лікар дерматолог окрім зовнішнього огляду проводять ряд інструментальних та лабораторних методів дослідження:
  • дослідження лабораторним методом волосинок з ураженої ділянки, лусочок. Це дає можливість визначити вид грибка;
  • дерматоскопія;
  • діагностика лампою Вуда.
Незалежно від типу грибка, всі грибкові захворювання повинні лікуватися в умовах стаціонару. Це пов'язано з високим відсотком зараженості.  В домашніх умовах лікування можливо лише при забезпеченні всіх необхідних умов, в тому числі й проведення санації приміщення.
 
Відмітимо, що 98% знезараження повітря від грибків, а також вірусів та бактерій забезпечує пристрій під назвою бактерицидний рециркулятор. Достатньо просто увімкнути на деякий час і повітря в кімнаті стає продезінфікованим та очищеним від патогенних збудників. Також рециркулятор є доречним на період захворювання ГРВІ, активних спалахів COVID-19. Придбати його Ви зможете в медичному маркеті ITMED, попередньо отримавши необхідну консультацію з операторами маркету.
 
Особливості лікування мікроспорії також будуть залежати від зони ураження. Якщо це волосиста частина голови або складні випадки захворювання, протигрибкові (фунгіцидні) препарати приймаються виключно внутрішньо. При мікроспорії шкіри можливо обмежитися місцевими засобами.
Також відмітимо, що окрім ізоляції хворого проводиться встановлення джерела зараження, контактні особи також підлягають наступному спостереженню. 
 
При появі симптомів захворювання, важливо одразу звернутися до лікаря, виключивши моменти розповсюдження інфекції та самостійного лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм