Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гостре харчове отруєння: основні симптоми та методи лікування

Гостре харчове отруєння: основні симптоми та методи лікуванняПоступово наближається сезон відпусток, а разом з ним і збільшення випадків кишкових інфекцій та отруєнь. Навіть враховуючи те, що більшість з нас випрацювали звичку мити руки з милом у зв'язку з коронавірусною інфекцією, однак спокуса скуштувати немите яблуко чи полуницю завжди присутня. Чому це небезпечно? Далі з'ясуємо. 
Харчове отруєння - це патологічний стан, для кого характерним є ураження шлунково-кишкового тракту, що спричиняється дією вірусів або бактеріями.
  
Причини розвитку харчового отруєння полягають у потраплянні до нашого організму збудників інфекційної або неінфекційної природи. Потрапляючи в шлунок вони починають продукувати токсини, що і викликають наступний ряд неприємних симптомів. Шлях попадання відбувається найчастіше через брудні руки, немиті харчові продукти або при закінченні їх терміну придатності. 

Симптоми харчового отруєння

  1. Поява больових відчуттів гострого характеру в ділянці правого підребер'я або кишківника.
  2. Нудота та багаторазове блювання.
  3. Метеоризм.
  4. Прискорене серцебиття та зниження артеріального тиску.
  5. Порушення процесу випорожнення (діарея).
Додатково можуть виникати скарги на головний біль та озноб, покриття голодним липким потом, підвищення температури, слабкість.
 
Для харчового отруєння характерний короткий інкубаційний період (до декількох годин) та стрімкий розвиток.
Негайного звернення до лікарні потребують особливо вагітні, діти, особи похилого віку!
 
Також занепокоєння повинно викликати раптове підвищення температури тіла, діарея понад 10 разів на добу, випорожнення з домішками крові, зв'язок отруєння зі вживанням грибів або певних видів рослин.

Тактика

До приїзду швидкої необхідно бути обізнаним у наданні самостійної допомоги, яка полягатиме у наступних діях:
  1. При розвитку отруєння з відсутністю блювання, необхідно його викликати попередньо випивши багато рідини (чиста вода), з метою очищення вмісту шлунку, що і викликав інтоксикацію організму.
  2. Прийняти сорбент.
  3. При можливості зробити очисну клізму або випити проносні (при відсутності діареї). 
Важливо розуміти, що при погіршенні самопочуття не варто зволікати зі зверненням до лікаря!
 
Лікарі наголошують, що в домашніх умовах не варто самостійно призначати собі протиблювотні або протидіарейні препарати, адже ці стани навпаки спричиняють виведення токсинів з організму. 
 
При тяжкому перебігу отруєння, пацієнту буде надаватися лікування в умовах стаціонару. Найчастіше тактика лікування полягатиме у проведенні регідратаційної терапії, призначенні протидіарейних препаратів, пробіотиків та пребіотиків. Важливо на початковому етапі дотримуватися дієти, до моменту нормалізації кала. 
 
Під час проведення, наприклад дезінтоксикаційної терапії виникає потреба в контрольованому введені лікарських препаратів. З цією метою широке розповсюдження набули - інфузомати. Це, що прилад являє собою інфузійний насос за допомогою якого встановлюється доза необхідного лікарського засобу, швидкість його введення. При цьому при налаштуванні програми прилад виконує ці функції автоматично, а завдяки його безпечній роботі виключається потрапляння повітря в вену. Ознайомитися з вибором інфузоматів та обрати найбільш відповідний можливо в медичному маркеті ITMED. Відмітимо, що прилад необхідний і в домашніх умовах при розвитку станів, що потребують періодичного інфузійного вливання або в каретах швидкої допомоги.

Профілактика

До нашого організму збудники небезпечних інфекцій (сальмонельоз, ботулізм, дизентерія та ін.) потрапляють з неякісними або зіпсованими харчовими продуктами, через забруднені руки, зараженою водою, в тому числі й при купанні в забруднених водоймах, брудні предмети.
Тому важливо дотримуватися елементарних правил:
  1. Мити руки з милом.
  2. Уникайте “сумнівної” рибної продукції (консерви, в'ялена або копчена риба).
  3. Слідкуйте за терміном придатності харчових продуктів.
  4. Ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою перед вживанням.
  5. Купуйте харчі тільки в тих місцях де дотримуються санітарних норм.
І звісно, що при появі ознак отруєння, тим паче при їх стрімкому наростанні зверніться до лікаря!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм