Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ботулізм: основні симптоми та методи надання допомоги

Ботулізм: основні симптоми та методи надання допомогиВлітку випадки ботулізму набирають обертів. Здебільшого це пов'язано з харчовими продуктами які вживають українці у спеку. Як само? З'ясуємо далі. 

Ботулізм - це патологічний стан, що характеризується розвитком тяжкого харчового отруєння, внаслідок споживання продуктів, які містять ботулотоксини. В першу чергу відбувається ураження нервової системи.
 

Яким чином можливо захворіти на ботулізм?

Як зазначалося вище основною причиною розвитку ботулізму є вживання харчових продуктів які були неправильно законсервовані (погано вимиті, неправильно термічно оброблені, неналежно зберігалися). Найчастіше це законсервовані в домашніх умовах риба або м'ясо, інколи навіть овочі. Також на такі продукти можливо натрапити на ринках, де також було порушено відповідні правила обробки та реалізації харчових продуктів (в'ялена або копчена риба, м'ясо). Тобто зараження відбувається безпосередньо через шлунково-кишковий тракт. 

Які симптоми вказують на розвиток ботулізму?

  1. Сильна сухість в роті, спрага.
  2. Погіршення зору - “туман перед очима”, двоїння в очах.
  3. Слабкість м'язова.
  4. Зміни зі сторони голосу, він стає тихим або повністю зникає.
  5. Нудота та блювання.
  6. Біль у животі.
  7. Діарея, яка змінюється на стійкий запор.
  8. Запаморочення. 
  9. Відбувається ураження м'язів, у більшості випадків шиї та кінцівок.
Чим тяжчий перебіг, тим інтенсивнішими стають симптоми. З'являється задишка, тахікардія, хворому стає тяжко ковтати. Розвивається дихальна недостатність, що є найчастішою причиною смерті при ботулізмі. 
 
Прояви інфекції можуть розвинутися як за кілька годин після споживання “отруйного продукту” (5-12 год), так і через декілька днів (7-12 днів). 

Тактика

Успішність лікування залежатиме від раннього встановлення діагнозу та належної терапії. У більшості випадків хворому першочергово вводиться ботулічний антитоксин. Це препарат, що містить антитіла, які нейтралізують токсин. Це дасть можливість знизити ризики розвитку ускладнень. 
 
Долікарська (самостійна) допомога полягатиме в проведенні промивання шлунку, прийманні ентеросорбентів. 

Методи запобігання

Лікарі застерігають, що краще утриматися від вживання консервованих продуктів домашнього виробництва, у разі наявності сумнівів щодо методів їх зберігання. Важливо розуміти, що токсини ззовні продукти не псують!
Це ж стосується і вживання риби різних методів приготування (в'ялена, копчена).
Ретельно проводьте теплову обробку продуктів.
 
При появі симптомів ботулізму одразу зверніться за допомогою, адже чим раніше ввести сироватку, тим більше шансів на успішне лікування. Будьте обережні з консервованими продуктами та смаколиками, які так поєднуються з холодним пивним напоєм. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм